Gyógyíthatatlan beteg a Monty Python tagja

Gyógyíthatatlan beteg a Monty Python tagja

A csapat alapítója és leghíresebb filmjeinek rendezője, a walesi Terry Jones demenciában szenved. Beszédzavarral küzd, nem ad több interjút.

A hírt a színész-rendező szóvivője jelentette be annak kapcsán, hogy Terry Jones október 2-án átveszi a Bafta Cymru (a walesi filmes és tévés díjátadó) életműdíját. – Terrynél elsődleges progresszív afáziát diagnosztizáltak az orvosok – mondta a szóvivő. – A betegség hatással van a kommunikációs képességére, így többé nem képes interjút adni.

Az afáziában szenvedők gyakran tévesztenek hangokat, felcserélik vagy rossz sorrendben illesztik egymás mellé a szavakat, a betegség a beszéd- mellett az írásképességet is érinti.

Terry Jones a walesi Colwyn Bayben született 1942-ben. 1969-ben alapítóként indította útjára a Monty Python csoportot, amelynek mindhárom nagyjátékfilmjét, a Gyalog galoppot, a Brian életét és Az élet értelmét is ő rendezte (az elsőt Terry Gilliammel közösen). A csapat feloszlása után sem hagyott fel a filmezéssel, a komikus írta és rendezte az Erik, a viking című filmet is, és tavaly mutatták be az Absolutely Anything című sci-fi-vígjátékát. Terry Jones számos könyvet írt, és több ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozatot is készített.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »