Gyerekmunkást gyilkoltak Bangladesben

Gyerekmunkást gyilkoltak Bangladesben

Egy kilencéves gyerekmunkást gyilkoltak meg Bangladesben, ami újra a felszínre hozta a kiskorú alkalmazottak munkába állításának kérdését is.

Letartóztattak Bangladesben egy textilgyári munkást, miután egy kompresszorral meggyilkolt egy kiskorú, kilencéves alkalmazottat – számolt be róla a The Guardian. Ez már a második hasonló eset kevesebb mint egy év leforgása alatt. A kilencéves Sagar Barman egy textilgyárban dolgozott Rupganjban, Dakkától délre, és belső sérülések következtében halt meg egy fővárosi kórházban még vasárnap. A fiú családtagjai szerint nyolc munkás is érintett a gyilkosságban, melynek során szörnyű módon kínozták meg a gyermeket: egy kompresszort kényszerítettek a testnyílásába, amit aztán beindították.

A most elhunyt fiú egyike volt az elszegényedett Banglades milliónyi gyerekmunkásának: közülük sokakat szintén hasonlóképp veszélyes üzemekben dolgoztatnak.

A rupganji rendőrség közleménye szerint letartóztatták a textilgyár egyik vezetőhelyettesét, de hajszát indítottak négy másik feltételezett felelős, köztük három gyártásvezető után is.

Többtucatnyi gyereket mentettek ki

Órákkal a letartóztatás után a rendőrség megszállta a gyárat is, és felszabadított huszonhét gyerekmunkást, akik közül sokan 14 év alattiak voltak. Az érintett üzem egyébként az egyik legnagyobb az országban. A gyerekeket visszavitték a családjukhoz. Ismail Hossain rendőrfőnök közlése szerint a gyárban nagyjából négyezren dolgoznak még. A hatóságok azt gyanítják, hogy köztük bőven vannak még kiskorúak, akiket egyelőre nem tudtak elhozni.

A rendőrség továbbra is keresi a gyár tulajdonosát, illetve vezetőit, akik a fiú halála után elmenekültek. Mindegyiküknek felelniük kell majd a kiskorúak dolgoztatása miatt.

Tavaly augusztusban hasonló módon gyilkoltak meg egy tizenhárom éves fiút Khulna városában. Az eset dühös tüntetésekhez vezetett, melyeken igazságot követeltek a gyermekeknek. Az akkor történtek miatt két férfit ítéltek halálra. Tavaly júliusban egyébként szintén országos tüntetéshullám indult, miután meglincseltek egy biciklilopással vádolt tizenhárom éves fiút. A sylheti gyilkosság miatt hat embert ítéltek halálra.

Az UNICEF becslése szerint 4,9 millió öt és tizennégy év közti gyermeket dolgoztatnak Banglades különböző gyáraiban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »