Gyatra a magyar iskolások edzettsége

Gyatra a magyar iskolások edzettsége

Romlik a magyar iskolások edzettsége – ezt tanúsítja a közoktatásban három éve bevezetett Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt, vagyis a Netfit. Évente 3700 intézményben 800 ezer tanulót mérnek. A legjobb eredményeket Pest és Vas megyében, a legrosszabbakat Hevesben és Nógrádban regisztrálták.

Romhányban már tizennyolc éve művelik ezt teremkerékpárt, a fiatalok a világ- és Európa-bajnokságokon is jó eredményt érnek el. Ők rendszeresen mozognak, de egy friss felmérés szerint kortársaik jelentős része nem követi a példájukat.  A nógrádi és a hevesi általános iskolások a legújabb adatok szerint edzettség tekintetében elmaradnak az országos átlagtól. „Az, hogy Nógrád és Heves megyében ilyen alacsonyak az eredmények, annak szerintem két oka is lehet. Egyrészt az intézményeink nem felelnek meg arra, hogy megfelelően felkészüljenek a gyerekek, gondolok itt a tornatermek és sportcsarnokok számára, másik pedig az, hogy elképzelhető, és ez a magánvéleményem, hogy mi túlzottan becsületesen csináljuk ezt a felmérést” – mondta Kovács Balázs, edző, testnevelő tanár.

A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt 2013 óta követi nyomon a magyarországi diákok edzettségét. A teszteket az általános iskola ötödik osztályában kezdik, és az érettségiig végzik. Az adatok évről évre romló edzettségi szintet mutatnak. Bár Szlovákiában még nem működik a magyarhoz hasonló egységes rendszer, a felvidéki testnevelők is azt tapasztalják, hogy ott is romlik a gyermekek teljesítő képessége. „Elkényeztetjük ezeket a gyerekeket, mindent megoldunk helyettük, sajnos itt jön ki az, hogy számítógép körül ülnek, kevesebbet vannak kint a levegőn, másképp játszanak, mint 20, 30 évvel ezelőtt, és ez valahol sajnos kihat ezekre a dolgokra is” – véli Hajdú Andrea, edző.

A szakemberek azt mondják: a mindennapos testnevelés jó irány, de kevés a trend megfordítására. Az életmód változott meg, és ha nem történik átfogó iskolai reform, az adatok tovább romolhatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »