Gyárfoglalás Kézdivásárhelyen

Gyárfoglalás Kézdivásárhelyen

Péntek reggel hat óra után pár perccel Erdély Ede üzletember Bassóból érkező megbízottjai, szám szerint nyolcan, a kerítésen keresztül behatoltak az egykori kézdivásárhelyi csavargyár területére, és miután kitessékelték a Bodyguard Security őrző-védő szolgálat embereit, átvették a gyár felügyeletét; azóta ők biztosítják az őrséget.

Kedden reggel nyolc órakor a rendőrség több munkatársa és az őrző-védő szolgálat legénysége a kapu előtt tartózkodott, míg a kapun belül Marcela Ţăndărică, Erdély Ede élettársa és fia, Eduard, több alkalmazottjukkal együtt. A helyszínen arról értesültünk, a visszafoglalásra azután került sor, hogy a megyei rendőrség visszavonta az őrzési tervre kibocsátott jóváhagyást.

A gyárkapuban Ráduly-Baka Lajos ny. mérnök, a Csavargyár Vagyonának Megmentéséért Egyesület elnöke úgy vélekedett, teljesen törvénytelen dolog, bűncselekmény történt, ami mellé a rendőrség is asszisztál, ugyanis a végleges törvényszéki végzés értelmében az általa vezetett egyesületre szállt a gyár megmaradt vagyonának kezelése, ezért értelemszerűen Erdély Edének és munkatársainak nincs amit ott keresniük. Az egyesület részéről Szőcs Emil maradt kerítésen belül, viccesen megjegyezve, hogy ő az utolsó gyár utcai fiú.

Érdeklődésünkre Marcela Ţăndărică is kifejtette álláspontját. Szerinte a csavargyár telekkönyv szerint az ő, illetve az Ecaterina Imob cég nevén van, tehát az Erdély Ede nevére vonatkozó végrehajtás semmiképp nem érinti az egykori csavargyárat. Értelmezése szerint az eljárás teljesen törvénytelen, erre vonatkozóan bírósági végzése is van, így a végrehajtási eljárást egyelőre felfüggesztették. Azt is közölte, hogy a telekkönyvek helyzetének tisztázása a brassói bíróságra hárul, de a bírósági szabadság miatt csak szeptemberben kerül sor a fellebbezési tárgyalásra. Pontosított, hogy a rendőrséget nem ők, hanem az egyesület egyik tagja hívta a helyszínre.

Iochom István
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »