Gyanúsítottak lettek a Sky News „fegyvervásárló” stábtagjai Romániában

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) gyanúsítottként vizsgálja a Sky News három újságíróját is, akik augusztus elején a romániai illegális fegyverkereskedelemről mutattak be egy vitatott hitelességű dokumentumfilmet – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

Magyar Menedék - Ősmagyar

“A brit állampolgárok a médiában és a virtuális térben tudatosan terjesztettek valótlan információkat az állítólagos romániai fegyverkereskedelemről, noha tisztában voltak azzal, hogy ezek az információk nem helytállók, és ezáltal veszélyeztették a nemzetbiztonságot” – áll abban a vádiratban, amellyel az ügyészek meggyőzték a bírót a három romániai gyanúsított letartóztatásának szükségességéről.

A DIICOT korábban csak annyit közölt, hogy kihallgatásra beidézi a tévécsatorna brit forgatócsoportját. A Sky News filmjében a forgatócsoport álarcot viselő “román” fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják, Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A csatorna szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

Az ügyészségi vizsgálat kiderítette, hogy a romániai gyanúsítottak pénzt kaptak azért, hogy a Sky News filmjében szerepeljenek.

A bemutatott fegyvereket törvényesen tartották Romániában, többségük vadászfegyver volt. Az egyetlen harci fegyver egy gyűjteményből származott, és lövésre alkalmatlan volt.

Az ügyészség pénteken őrizetbe vette az ügy három erdélyi magyar gyanúsítottját, akik a DIICOT szerint bűnszervezetet hoztak létre, megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, valótlanságokat állítottak, és ezzel “nemzetközi szintű ellenérzéseket váltottak ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltették”.

A nyomozó hatóság értelmezése szerint a gyanúsítottak tette “nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ország számára”.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »