Gyanús eszközt talált az Eötvös Károly Intézet

Gyanús eszközt talált az Eötvös Károly Intézet

Nem tudják az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetnél, hogyan került az irodába a különös számítástechnikai eszköz, de úgy vélik, alkalmas adattovábbításra is.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet egy fotót posztolt szerdán Facebookon egy gyanús eszközről, melyet irodájukban találtak a kábelárnyékoló doboz körül, de fogalmuk sincs, hogyan került oda és kitől származik. Arra gyanakszanak, hogy lehallgató készülék lehet. Megkérdeztek egy szakértőt is, aki úgy látta: egy nehezen beszerezhető eszközről van szó, ami alkalmas adattovábbításra. Az Ekint közzétett egy képet arról is, hogyan kellene kinéznie az árnyékoló készüléknek, egyúttal közölte: nincs mit rejtegetniük, honlapjukon találni információt összes tevékenységükről, elkészült anyagaikról és gazdasági beszámolóikról.

Alkalmas lehet lehallgatásra?

Az eszközről többet nem tudni, egyes kommentelők viszont szaknyelven felvetették az Ekint posztja alatt: nem biztos, hogy az alkalmas lehallgatásra. Egy hozzászóló szerint „egy árnyékolt gyengeáramú kábelt nem lehet lehallgatni indukciós elven”. Egy erre érkezett válasz szerint elviekben lehetséges, de gyakorlatban nehezen kivitelezhető: „A csavart érpár nem jelent árnyékolást kifelé, csak az ellentétes polaritás miatt a külső zajok jó arányban kioltódnak. Nagyon érzékeny eszközzel nem kizárt tehát, hogy UTP lehallgatható indukciós elven, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy egy ilyen picike eszköz akár 100Mbites forgalmat elfogadható minőségben tudna akár csak érzékelni, nem hogy továbbítani.” Megint más azt írta: érdekes lenne ilyen eszközzel elkapni a kábelen futó csomagokat, mivel az érpárak összecsavarásának célja épp az, hogy a kábel közvetlen közelében ne legyen zaj a kábelen futó kommunikáció miatt.

Lázár titkosszolgálati adatokról beszélt

Az Ekint aggodalma persze nem meglepő, tekintve, hogy az utóbbi időkben a kormány is rendre Soros György-ellenes megnyilatkozásokat tesz, a Habony Árpád tanácsadóhoz tartozó 888.hu pedig listát tett közzé „a Soros-hálózat hazai kitartottjai” címmel. Ebben épp azt írták, amiről Orbán Viktor egy rádióinterjúban is beszélt: hogy egy magyar civilhálózat befolyása sokkal nagyobb, mint társadalmi támogatottsága. A lista első helyére az Ekintet tették. A miniszterelnök háttérhatalmat is emlegetett, Majtényi László Ekint-elnök viszont az ATV-ben arról beszélt május végén: Obama, Ferenc pápa és Angela Merkel is ugyanazokat az értékeket kéri számon, mint azok, akiket Soroshoz kötnek, tehát kiterjedt hálózatról lehet szó. Hozzátette, ő csak azt tudja mondani, amiben hisz, Soros támogatása pedig nem jelentős, „ma az érdeklődése egészen más irányokba megy”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyenesen arról beszélt, hogy titkosszolgálati bizonyítékok vannak Soros György migránsügyi ténykedésére Magyarországon. „Természetesen vannak olyan titkosszolgálati jelentések, amelyek alapján ez az állítás direktben is bizonyítható, de ezek értelemszerűen nem publikusak” – jelentette ki a politikus. Majtényi az ATV műsorában ennek kapcsán fejtette ki: semmiféle jogi alapja nem lehet titkosszolgálati megfigyelésnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »