Gyakorlatilag megkoronáztatná magát a tádzsik elnök

Az alkotmány módosításáról tartanak Tádzsikisztánban vasárnap népszavazást, amely lehetővé tehetné, hogy az országot 1992 óta vezető Emomali Rahmon elnök élethosszig tölthesse be az államfői tisztséget.

Vasárnap délutánig a 4,3 millió tádzsik választópolgár mintegy 80 százaléka adta le voksát a több mint 3200 szavazóhelyiség valamelyikében, ezzel a népszavazás eredménye érvényes lesz – jelezte a volt szovjet köztársaság választási bizottsága.

A lakosság döntését hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Az alkotmánymódosítás lehetővé tenné, hogy „a nemzet vezetőjeként” a 63 éves Rahmon két ciklus helyett akár élethosszig vezesse a közép-ázsiai országot.

Rendezik a terepet az ifjú titán előtt

Egy második módosítással 35 évről 30-ra csökkentik a tádzsik államfői hivatal betöltéséhez szükséges korhatárt, ami azt jelenti, hogy a 2020-as elnökválasztáson elvileg akár Rahmon fia, a most 29 éves Rusztami Emomali is indulhat.

Az Afganisztánnal határos, nyolcmillió lakosú Tádzsikisztán a legszegényebb szovjet utódállam, az iszlám fundamentalizmus melegágya. Rahmon ezért is szeretné az alkotmányban megtiltani a vallási célú pártok alapítását. Az elnök 2015-ben terrorszervezetnek nyilvánította és betiltotta egyik legnagyobb ellenfelét, a mérsékeltnek számító Iszlám Újjászületés Pártját (IRPT).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »