Gyakorlatilag beismerték a szlovákok: hiba volt az állampolgársági ellentörvényük

Gyakorlatilag beismerték a szlovákok: hiba volt az állampolgársági ellentörvényük

A kettős állampolgárságot elutasító törvény ellen több ország, köztük Magyarországról a Jobbik is is felszólalt, mert azt saját külhoni kisebbségeikre nézve aggasztónak találták. Adminisztratív gondok is voltak a szabályozással, nem rendelkezik például azokról az esetekről, ha külföldiként veszi fel valaki a szlovák állampolgárságot, így válva kettős állampolgárságúvá – ismerteti az előzményeket a felvidek.ma portál.

A második Fico-kormány 2015-ben új passzussal egészítette ki a törvényt, amely lehetőséget nyújt a szlovák állampolgárság visszaszerzésére, amennyiben a belügyminisztérium azt indokoltnak ítéli meg. A kérvényezés feltétele, hogy a személy az adott ország idegenrendészetén beregisztrált lakhellyel rendelkezzen. Az elbírálás során viszont figyelembe veszik, hogy az illetőt mi okból fosztották meg az állampolgárságától, amennyiben pedig a belügyminiszter, illetve a hivatalnokai úgy döntenek, indoklás nélkül elutasíthatják a kérvényt.

A diszkriminatív szabályozás miatt több mint kétezren (köztük 97 magyar) vesztették el szlovák állampolgárságukat. Az eddigi 431 kérvényezőből 328-an kapták vissza, ebből 144 cseh, 64 német, 38 brit. Noha több mint kétezer felvidéki magyar kérvényezte a 2004-es népszavazás óta hőn áhított állampolgárságot, csupán 97-től vették el szlovák útlevelüket, ebből öten már vissza is kapták azt.

Hírdetés

A törvény rossz és további módosításokat igényelne – ebben mindenki egyetért. A belügyminisztérium is jelezte, hogy új jogszabályjavaslatot kíván kidolgozni, de erre eddig nem került sor. A szlovák kormány magyar tagjai pedig a kormányalakításkor garantálták Robert Fico kormányfőnek, hogy nem nyitják meg a témát.

Gubík László az elsők között volt, akit hátrányosan érintett az ügy. A felvidéki Via Nova magyar ifjúsági egyesület elnöke a felvidek.ma-nak azt nyilatkozta, üdvözlendő, hogy az emberek, legyenek magyarok vagy szlovákok, visszakapják az állampolgárságukat. Ezzel gyakorlatilag beismeri a rendszer, hogy hibázott, és elrontotta az állampolgárság törvényi szabályozását – hangsúlyozta. Gubíkot az eljárás a Beneš utáni időszakra emlékeztette, mint mondta, akkor is kormányrendelet tette lehetővé a korábbi megfosztás utáni visszaszerzést.

Eltelt 70 év, és e téren szinte ugyanott tartunk. Az álláspontom változatlan: én a (cseh)szlovák állampolgárságomat születésemmel szereztem, és nem mondtam le róla. Várom a visszaszolgáltatását, de kérelmezni nem kívánom, mert ez egész egyszerűen jár

– fogalmazott a felvidéki portálnak a Via Nova elnöke.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »