Gusztustalan pékséget zárattak be Budapesten

Gusztustalan pékséget zárattak be Budapesten

Súlyos higiéniai problémákat, rovarokkal szennyezett alapanyagokat is találtak egy budapesti pékségben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei, az akció során több mint 500 kiló jelöletlen, szennyezett, illetve lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból, már kiszállított termékek visszahívását is elrendelték, az üzem működését pedig azonnali hatállyal felfüggesztették.

A budapesti üzem rendetlen, koszos, több berendezés pedig erősen szennyezett, pókhálós volt, illetve a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. Az üzem feldolgozó terének nem volt ajtaja, egy szennyezett műanyag szalagfüggöny választotta el az árukiadó résztől. Az ellenőrzés kezdetén két macskát is találtak az üzemben.

A pékségben nem vezették a nyomon követéshez szükséges dokumentációt. A szakemberek az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kiló élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság.

A cég több kiskereskedelmi egységbe is szállított Budapesten. Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették, a tevékenység folytatásának feltétele a higiéniai hiányosságok kijavítása, valamint a nyomon követési rendszer kidolgozása és a hiányzó dokumentumok bemutatása, amit a Nébih ismételt helyszíni szemlén is ellenőriz majd.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A kormányzati portálon megtalálható az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján közzétett jogsértő szervezetek és személyek listája, eszerint egy IX. kerületi, Timót utcai kft. az ügy érintettje.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »