Gulyás Gergely: nagyköveteink a külföldön élő magyarok

Ma már nem kell külföldön a magyar szabadság ügyéért harcolni, de a hazájuktól távol élő magyarok ma is Magyarország nagykövetei – mondta a magyar forradalom és szabadságharc 168. évfordulójának központi londoni ünnepségén Gulyás Gergely.

Az Országgyűlés alelnöke, aki a londoni magyar nagykövetség által szervezett kedd esti megemlékezés ünnepi szónoka volt, kijelentette: különösen fontos ez most, amikor sok ezernyi magyar él az Egyesült Királyságban. Az 1956 után Nagy-Britanniába települteket tisztelet, hála és köszönet illeti meg, amiért évtizedeken át a kossuthi küldetést valóra váltva képviselték rab hazájuk szabadságának ügyét – fogalmazott a politikus.

Gulyás Gergely szerint, akik az elmúlt évtizedben érkeztek tízezerszámra, már egy szabad, de a brit életszínvonalhoz mérve még szegény hazát hagytak hátra, hogy maguk és – sokszor otthon maradt – családjuk számára jobb jövőt teremtsenek. Természetes igényük a világlátás, a külföldi tapasztalatszerzés, és az, hogy próbára tegyék magukat külföldön is, ami érthető, sőt hasznos és elismerésre méltó szándék.

Az európai közösséghez tartozás mindenki számára jogokat biztosít és kötelezettségekkel jár. “Ahogy mi sem tudunk és nem is akarunk védekezni az olcsó munkaerőre is építő magyarországi brit tőkebefektetések ellen, úgy az Egyesült Királyság sem gördíthet akadályokat a magyarok itteni szabad munkavállalása elé, és egy percig sem tévesztheti össze egy másik ország munkát vállalni érkező uniós polgárát az európai közösség területén kívülről érkezőkkel” – mondta az Országgyűlés alelnöke. Hozzátette: az utóbbiaknak “legfeljebb okuk, nekünk viszont jogunk van itt élni, vállalkozni, dolgozni”.

Gulyás Gergely szerint Magyarország ezen alapelv mellett mindig egyértelműen ki fog állni.

Kijelentette ugyanakkor, hogy jóllehet a külföldi tanulmányi és munkatapasztalat érték, de Magyarország mindenkit hazavár. A cél nem lehet kisebb, mint az, hogy Magyarországon is olyan életviszonyok jöjjenek létre, mint amelyért sokan Nagy-Britanniába jönnek, ehhez pedig elengedhetetlen a magyar fiatalok itt megszerzett tudása is.

A mai fiatalok nemzedékének felelőssége egy olyan Magyarország megteremtése, ahová érdemes visszajönni. Gulyás Gergely ezért arra kérte a már régebben Nagy-Britanniában élő idősebbeket: segítsék a magyar fiatalokat abban, hogy sikeresek legyenek, de biztassák is őket arra, hogy utána térjenek haza, és sikereiket osszák meg hazájukkal, tudásukat kamatoztassák otthon.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »