Grúziai hadgyakorlattal is hergelik az oroszokat a jenkik

Grúziai hadgyakorlattal is hergelik az oroszokat a jenkik

Két hétig lesznek a kaukázusi országban az amerikai és brit csapatok, a hadgyakorlat célja, hogy a grúz csapatok felkészüljenek a NATO Reagáló Erőkben (NRF) történő szerepvállalásra. Moszkva a külföldi csapatok jelenlétét "provokatív lépésnek" minősítette.

Mintegy 650 amerikai, 150 brit és 500 grúz katona vesz részt a hadgyakorlaton. Az Egyesült Államok számos harcjárművel és egy teljes gépesített századdal van jelen.

Tinatin Hidaseli grúz védelmi miniszter szerint a hadgyakorlat fontos esemény a Kaukázuson túli állam számára. "Ez az egyik legnagyobb hadgyakorlat, amelyet valaha tartottak országunkban, a legnagyobb számú szárazföldi alakulatokkal és harci felszereléssel" – mondta Hidaseli.

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a manőver destabilizálhatja a térséget, amit azonban grúz illetékesek tagadtak. "Ezek a manőverek senki ellen nem irányulnak. Nyoma sincs provokációnak" – olvasható Giorgi Kvirikasvili grúz kormányfő közleményében.

A hadgyakorlat fő célja a Grúzia, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti műveleti együttműködés javítása – mondta Jeffrey Dickerson ezredes, a hadgyakorlatot amerikai irányítója. Szerinte a manőver lehetővé teszi Grúzia számára, hogy felkészüljön a NATO Reagáló Erőkben (NRF) történő közreműködésre.

Washington korábban is támogatta azt az elképzelést, hogy Grúzia csatlakozzon az észak-atlanti szervezethez, amit viszont Moszkva határozottan elutasít.

Grúzia 2008-ban egy Oroszországgal vívott villámháború során teljesen elvesztette az ellenőrzést a szakadár Dél-Oszétia és Abházia felett, amelyek területileg hozzá tartoznak, de lakosaik Oroszországhoz húznak.

Moszkva rövidesen elismerte a szakadár grúz tartományok függetlenségét. Az öt napig tartó véres harcok több száz halottat követeltek.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Reméljük, nem lesz kötelező ezt is elhinni: Amerika az "iráni rakétafegyverek" miatt telepített rakétapajzs-elemeket Romániába


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »