Gróf Széchenyi Istvánra emlékeztek Bécsben

Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából megkoszorúzták “a legnagyobb magyar” bécsi szülőházát és ünnepi megemlékezést tartottak a bécsi magyar nagykövetségen kedden.

Buday Miklós, a Széchenyi Alapítvány elnöke a megemlékezésen elmondta: Széchenyi az életműve alapján érdemelte ki a legnagyobb tiszteletet, hiszen egész életben Magyarország felemelkedésén munkálkodott. Mint fogalmazott: Széchenyi személye nem osztja meg a magyarságot. Az elnök hangsúlyozta, hogy méltán lett 2014 tavaszán Széchenyi szellemi hagyatéka hungarikum, hiszen cselekvő hazaszeretete minden magyar számára példaértékű.

Széchényi Kálmán a család nevében mondott köszöntőjében kiemelte: Széchenyi István azt az időt tartotta a legnagyobb kincsnek, amelyet művelődésre, munkára, alkotásra használt, életének óráit nem vesztegette el. “Sok időt töltött azzal, hogy megpróbálja Magyarországot európai színvonalra fejleszteni, amelynek legfontosabb előfeltétele a művelődés” – hangsúlyozta.

Szavai szerint az egyetlen felfelé vezető út a kulturált művelődés, és ha sok magyar járja ezt az utat, akkor bekövetkezhet Széchenyi István jövendölése, miszerint “Magyarország nem volt, hanem lesz!”.

Az Országgyűlés küldöttségének képviseletében Takács Imre volt képviselő hangsúlyozta: a mai fiataloknak jó lenne ismerniük Széchenyi hazaszeretetről szóló gondolatait, amely szerint “utazzunk szerte a világban, megkedvelünk mindent amivel találkozunk, de végül mégis mind visszatérünk a régi hazába, a régi kedveshez”.

Felidézte továbbá a Lovakrúl című művet, amelyben Széchenyi az összefogásról ír. “Erre az egymást értésre van igazán szükség hazánkban” – emelte ki.
Perényi János bécsi magyar nagykövet köszöntőjében kiemelte: egy nemzet fennmaradásához példaképekre van szükség. A magyar történelmet végignézve alig lehet összetettebb és nagyobb egyéniséget találni, mint Széchenyi István – tette hozzá.

A Bécs belvárosában, a Herrengasse 5. szám alatt álló épület oldalán márványtábla emlékeztet arra, hogy a ház falai között született 1791. szeptember 21-én a legnagyobb magyar.

A megemlékezésen koszorúra kötött szalagot helyezett el a Széchenyi család, a bécsi magyar nagykövetség, a Collegium Hungaricum, a Széchenyi István emlékmúzeum, az Országos Széchenyi Kör, a Széchenyi Társaság, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala, a mosonmagyaróvári Széchenyi Polgári Kör, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Kőrösi Csoma Sándor-programjának ösztöndíjasai, Bugledich Attila nagycenki alpolgármester valamint a bécsi cserkészek szervezete és a Széchenyi Alapítvány.

Ezt követően ünnepi műsort tartottak a bécsi magyar nagykövetségen Rubold Ödön színművész, Sudár Annamária előadóművész és Török Máté verséneklő, a Misztrál együttes tagja fellépésével.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »