Grenfell Tower: 255-en menekültek ki az égő toronyházból

Grenfell Tower: 255-en menekültek ki az égő toronyházból

LONDON. A Scotland Yard hétfõi tájékoztatója szerint 255 túlélõje lehet a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban kitört múlt havi tûzvésznek.

Andy Chalmers, a rendõrségi vizsgálatot vezetõ fõfelügyelõ elmondta: a szerencsétlenség óta elvégzett vizsgálat során a londoni rendõrség arra a következtetésre jutott, hogy 350-en lakhattak a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határában emelkedõ toronyházban, és a tûzvész idején közülük 14-en máshol tartózkodtak.   

Mindezek alapján a rendõrség fenntartja azt a becslését, amely szerint 80 körül lehet a halálos áldozatok száma, bár a végleges adat ezt valószínûleg nem fogja sokkal meghaladni – mondta a vizsgálat vezetõje.   

Eddig 32 áldozat azonosítását sikerült kétséget kizáróan elvégezni, de Chalmers megerõsítette: a rendkívül intenzív tûz olyan pusztítást végzett, hogy az összes áldozat azonosítása lehetetlennek bizonyulhat. A rendõrtiszt elmondta: a vizsgálatot végzõ szakértõk kézzel próbálják szétválogatni az égett törmelékbõl az emberi maradványokat, és ebben ilyen feladatokra kiképzett kutyák is segítenek.   

Chalmers közölte: a Scotland Yard segítséget kért azoktól a szakértõktõl is, akik részt vettek a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozatban elhunytak maradványainak felkutatásában.   

A tûzvész június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Az évtizedek óta példátlan tûzkatasztrófát a rendõrség szerint valószínûleg egy zárlatos hûtõszekrény okozta, amely a negyedik emelet egyik lakásában kapott lángra.   

A vizsgálat azonban jelenleg az épület külsõ burkolóelemeire összpontosul, különös tekintettel arra, hogy a tûzvész óta eddig megvizsgált hasonló burkolatú toronyházak épületburkolati mintái közül egyik sem felelt meg az elõírásoknak a hatósági tûzbiztonsági próbákon. A tûz után a brit kormány hatszáz toronyház tûzbiztonsági ellenõrzését rendelte el.   

A Grenfell Tower külsõ felületét a tavaly befejezõdött renoválás során új burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezõt – a kerületi tanács ingatlankezelõ cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni. Az égõ toronyházról készült felvételeken látszik, hogy a tûz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külsõ falfelületein.   

A Scotland Yard a múlt héten bejelentette – és ezt a hétfõi sajtótájékoztatón is megerõsítették a vizsgálat vezetõi -, hogy a Grenfell Towerben kitört tûzvész ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával bûnügyi vizsgálat is folyik.   

Hétfõre virradó éjjel komoly tûz pusztított a közeli Camden kerület rendkívül népszerû turistanegyedének egyik piacán is, de itt személyi sérülés nem történt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »