Grafikák negyvenegy országból a székelyföldi biennálén

Grafikák negyvenegy országból a székelyföldi biennálén

Negyvenegy országból 507 képzőművész összesen 1238 művet nevezett be a 4. Székelyföldi Grafikai Biennáléra – közölte szerdán a szervező Kovászna megyei önkormányzat sajtószolgálata.

works-2014f-1024x720_b

Az elektronikus formában beküldött pályamunkák közül a héttagú nemzetközi zsűri 312 művet választott ki a biennále kiállítására. A kiválasztott munkákat a szerzőknek eredetiben kell elküldeniük május 20-ig. A művek listáját csütörtökön teszik közzé a rendezvény honlapján.

A legtöbb pályamunka ezúttal is Romániából, Magyarországról és Lengyelországból érkezett. „Sokkal jobb anyag gyűlt össze, mint az előző kiadások alkalmával” – idézte Vécsi Nagy Zoltán művészettörténészt a közlemény. A zsűri tagja hozzátette, a különböző kulturális és esztétikai felfogások sokszínűvé teszik az összegyűlt anyagot.

Erőss István grafikusművész, a zsűri tagja azt hangsúlyozta, hogy a kiírás nem engedett különbséget tenni a munkák között a művek létrehozási technikái alapján, így kizárólag a művészi tartalom szerint értékeltek. „A digitális technika kanonizálásának vagyunk tanúi, 20-25 évvel korábban nem lehetett részt venni sehol digitális technikával létrehozott művekkel, aztán külön kategóriában szerepeltek, most pedig egyenrangúvá váltak a klasszikus úton létrehozott alkotásokkal” – fűzte hozzá.

Siklódi Zsolt képzőművész, a biennále kurátora, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta, hogy az értékelés kizárólag szakmai szempontok alapján zajlott. A grafikai biennále kiállítását a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban rendezik meg októberben. A kiállított pályamunkák közül választja ki a zsűri a díjazott alkotásokat. A nemzetközi zsűri a biennále 2000 eurós fődíja mellett három egyenként 1000 eurós díjat ítél oda.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »