Görögországba ment a migránsokért aggódni Angelina Jolie

MTI nyomán

Görögországba látogatott szerdán Angelina Jolie világhírű amerikai színésznő, az ENSZ különleges megbízottja, hogy felhívja a figyelmet a közel-keleti országokból a háború elől elmenekült családok egyre romló görögországi helyzetére.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerdán kiadott közleménye szerint Jolie látogatásával azt sürgeti, hogy a főbiztosság és a görög kormány fokozza erőfeszítéseit a dél-európai országban kialakult humanitárius válsághelyzet megoldására. Jolie meglátogatta az UNHCR átmeneti irodáit az Athén közelében fekvő Pireusz kikötőjében, amely az utóbbi hetekben hevenyészett menekülttáborrá alakult át, ahol jelenleg mintegy négyezer menedékkérő és migráns tengeti napjait.

A tapsviharral és hangos éljenzéssel köszöntött színésznő üdvözölte a gyerekeket, és azt mondta, azért érkezett, hogy megtudja, mi történik. Egy kisfiút arra bíztatott, hogy próbáljon erős maradni.

Jolie a tervek szerint később Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel is találkozik. Görögországban a balkáni útvonal előző heti lezárása óta több tízezer, Nyugat-Európába tartó migráns rekedt hevenyészett sátortáborokban vagy befogadó állomásokon, míg a Földközi-tengeren keresztül a dél-európai országba igyekvők száma ennek ellenére sem csökken.

A főbiztosság szerdán közzétett adatai szerint 2015 elejétől kezdve több mint egymillió menekült érkezett a Földközi-tengeren Görögországba. Tavaly 856 723 migráns érte el a görög szigeteket Törökország felől, és 2016 eleje óta ez a szám további 143 634-gyel nőtt. Egy nappal korábban Jolie a libanoni Bekaa-völgyben fekvő, városméretű menekülttáborba látogatott, ahol a színésznő arra buzdította a nagyhatalmakat, hogy tegyenek többet az öt éve tartó szíriai polgárháború befejezéséért és segítsék a harcok elől menekülő milliókat.

A háború öt évvel ezelőtti kirobbanása óta a 23 milliós közel-keleti arab országban a hivatalos adatok szerint több mint 250 ezren haltak meg és 11 millióan váltak földönfutóvá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »