Görögország nem tudja kezelni a helyzetet

Nem látszik, hogy az uniós pénzügyi támogatás segítségével Görögország képes kezelni a migrációs helyzetet – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna műsorában szombat este.

A szakértő elmondta, hogy Görögország “hatalmas pénzeket kap” az EU-tól, de nem úgy tűnik, hogy ebből kiépítene valami infrastruktúrát, hogy megállítsa a bevándorlási áradatot, vagy el tudja látni és fel tudja tartóztatni a migránsokat, hogy azok ne induljanak tovább a balkáni útvonalon.

A pénzt oda kell adni, ahol megvan a képesség és az akarat a határok ellenőrzésére. Példaként Macedóniát említette, amely tavasszal nagy erőfeszítéseket tett a bevándorlók feltartóztatására, nem uniós országként védte az Európai Uniót.

Próbálták közelíteni az álláspontokat a migrációs csúcs részvevői

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a szombati migrációs csúcstalálkozó részvevői próbálták közelíteni álláspontjaikat, ugyanakkor a két ellentétes oldal egyike sem adta fel saját nézetüket.

Nagy Dániel, az intézet kutatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában elmondta, Magyarország és a visegrádi országok ezúttal is a külső határok védelmének fontosságát hangsúlyozták, míg a német kancellár, bár konszenzusra törekvően, de továbbra is a kvóta irányában képzeli a megoldást.

 A Nézőpont Intézet munkatársa utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a felsőhatár nélküli kvóta nem old meg semmit, a kvótákat legfeljebb másodszorban és feltétlenül nem egy állandó mechanizmus részeként lehetne elfogadni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »