Görögország megkezdi a migránsok visszaküldését

Görögországnak az a szándéka, hogy április 4-én visszaküldi Törökországba az illegális bevándorlók első, ötszáz fős csoportját az EU-török megállapodásnak megfelelően.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Egyelőre nem tudni, melyik égei-tengeri szigetről küldik vissza első körben a migránsokat, és az sem világos, hogy hajóval vagy repülővel utaztatják őket. Görög illetékesek szerint az illegális bevándorlókat az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) hajóinak fedélzetén kell Törökországba szállítani, s valószínűleg Leszbosz vagy Híosz szigetéről kezdik meg visszaküldésüket. A a “szíriaiakat, afgánokat és pakisztániakat viszik vissza Törökországba, akik nem kértek menedéket.

A március 20. óta hatályos megállapodás legfőbb pontja szerint a Törökországból az Égei-tengeren Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba, és a tehermegosztás jegyében az uniós tagországok – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit az illegális határátlépés miatt a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »