Görög elnök: Macedóniának nincs helye az unióban

Görög elnök: Macedóniának nincs helye az unióban

Megengedhetetlennek nevezte a görög elnök, hogy a a macedón hatóságok erőszakot alkalmaztak hétvégén a migránsok ellen. Szerinte Macedóniának nincs helye az EU-ban és a NATO-ban. A macedón kormány szerint a migránsok erőszakkal próbáltak behatolni az országba, ezért kénytelenek voltak könnygázt használni. Az összecsapásban több száz menedékkérő és több tucat rendőr sebesült meg.

Csaknem háromszáz migráns vízbe fúlását akadályozta meg egy norvég hajó a napokban. A norvégok, akik az EU határvédelmi akcióját segítik, Görögország és Szicília között bukkantak rá a menedékkérőkkel teli hajóra, amely Egyiptomból indult. A szomáliai, szudáni és egyiptomi migránsokat az olaszországi Taranto kikötőbe szállították.

Szintén Európába tartottak azok az emberek, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki a líbiai hatóságok.

„Reggel hétkor kaptunk egy hívást, hogy egy migránsokkal teli csónak bajban van. Kiküldtünk néhány egységet, amelyek megtalálták őket” – mondta a parti őrség képviselője.

A 115 migránst visszaszállították Líbia fővárosába, Tripoliba – néhány közülük orvosi segítségre szorult. Az év első negyedében összesen 16 ezer ember érkezett illegálisan Észak-Afrikából Olaszországba – ez hatezerrel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 2014–2015-ben több mint 300 ezer migráns érte el az olasz partokat.

Az Olaszországba érkezők száma azért is nőhetett meg, mert Ausztria év elején korlátozta a belépők számát, és emiatt a balkáni országok csaknem teljesen lezárták a határokat a menedékkérők előtt.

A görög–macedón határon ezért több ezer ember torlódott fel, akik egyre erőszakosabban követelik, hogy engedjék őket tovább Nyugat-Európába. A hétvégén több száz migráns és több tucat rendőr megsérült, mikor összecsaptak a határ mentén.

„A szervezetünk mintegy kétszáz embert részesített egészségügyi ellátásban a könnygáz miatt, főleg férfiakat, de nőket és öt éven aluli gyermekeket is. 34 embert trauma miatt kellett kezelni, mások azt mondták, hogy a macedón rendőrök megverték őket. Hét embert nyílt sebek, törésgyanú és más komoly sérülés miatt kórházba kellett szállítani” – mondta az Orvosok Határok Nélkül kommunikációs menedzsere.

A görög elnök megengedhetetlennek nevezte a macedón fellépést: szerinte az országnak nincs helye sem az EU-ban, sem pedig a NATO-ban. A macedón kormány viszont azt állítja, hogy a migránsok erőszakkal próbáltak behatolni az ország területére, és kövekkel dobálták a rendőröket. Szerintük szervezett támadásról volt szó, amelyet úgynevezett civil szervezetek szítottak a menedékkérők között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »