Górcső alatt a salátamixek: a nitrit- és a nitráttartalmat is vizsgálták

Górcső alatt a salátamixek: a nitrit- és a nitráttartalmat is vizsgálták

Szupermarketekben kapható salátamixet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A vizsgált termékek között olyan zöldségkeverékek szerepeltek, amelyekben magas a salátafélék aránya. Egy biotermék is volt a listán.

Az egyesület laboratóriumban vizsgálta a termékek nitrit-, nitrát-, kloráttartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét, valamint a csomagolás alapján kíváncsiak voltak a termék származási helyére és a fogyasztói tájékoztatásra is.

A lista élén 9 ponttal a Tesco value friss salátakeverék szerepelt. A második helyen 8 ponttal két termék osztozott: a Granmix bio és az Eisberg Tallér mix nevű terméke. Megosztott harmadik helyen 8 ponttal három Eisberg-termék, a Bolero mix, az Eisberg mix, a Fitness mix és az Auchan saját márkás terméke, a Százszorszép salátamix szerepel. Az utolsó helyen 6 ponttal az Eisberg Frissnass terméke állt.

Nitrát mindenben volt

A megvizsgált 19 termék mikrobiológiai, klorát-, nitrit- és nitráttartalom szempontjából a felnőtt fogyasztók számára biztonságosnak tekinthető: mindegyik érték a hivatalos megengedett határérték vagy az egészségi kockázatot jelentő érték alatt volt.

Három termékben a perklorát, öt termékben a nitrit minimális mennyiségben kimutatható volt. Nitrát mindegyik termékben volt, de ebben nagy szórás volt a termékek között: 137 mg/kg-tól 607 mg/kg-ig terjedt a mennyiség.

Egy terméken, a Granmix bión nem volt magyar nyelvű tájékoztató, de egyik salátamixen sem volt feltüntetve az összetevők pontos származási helye, csak a három Tesco saját márkás terméknél szerepelt az EU megjelölés. Nyolc csomagoláson feltüntették, hogy a gyártás Magyarországon történt. Kilenc terméknél semmilyen információ nem volt a származás, a gyártás helyéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »