Gondoljunk arra, hogy mikor mi leselkedik ránk!

Gondoljunk arra, hogy mikor mi leselkedik ránk!

Számos olyan sérülés létezik, amit egy kis odafigyeléssel megúszhatunk, főleg, ha óvatosak vagyunk!

Ha valakit, akár kisebb sérülés is ér, legtöbbször nem is gondol arra, hogy hosszú időre kivonhatja magát a munkából, kedvenc tevékenységeiből. Pedig ha figyelmes lett volna, lehet, hogy mindez elkerülhető.

Csak néhány példa: Konyhai munka, szeletelés, mosogatás közben könnyen elvághatjuk kezünket, ujjainkat. Lehet, hogy a seb csak pár milliméteres, de mivel az ujjakon kis helyen, közel a bőr alatt futnak az inak és idegek, egy pillanat alatt komoly ín- és idegsérülés lehet a következmény.

Ilyenkor műtétre, a sérült ín vagy ideg varratára van szükség, utána pedig a gyógyulás akár több hónapig is tarthat!

Ha kéz- és lábápolás közben megszúrjuk ujjunkat vagy a körömágyat, abból könnyen gennyes gyulladás lehet, amit műtétileg „fel kell vágni”, hogy a váladék kiürüljön. A seb ilyen esetben nem mindig gyógyul könnyen, sokszor csak elhúzódóan tud záródni.

A sportsérülések egy jelentős része ugyancsak megelőzhető, ha elvégezzük a szükséges bemelegítést. Ellenkező esetben rándulás vagy akár izom-, szalag- és ínszakadás történhet – tipikus példája ennek az Achilles-ín sérülése.

Mivel az izom- és ínsérülések is hosszú hetekig gyógyulnak, nem beszélve esetleg a szükséges gipszrögzítésről, el lehet képzelni, hogy mekkora kellemetlenséggel jár az ilyesmi. Pedig ha óvatosak vagyunk, és gondolunk a lehetséges sérülésveszélyre, mindezeket könnyen megelőzhetjük.

Ha minden odafigyelés ellenére mégis megtörténik a baj, legyen szó bármilyen sérülésről, a lehető leghamarabb jelentkezzünk szakorvosnál, az ügyeleten.

Mindez azért fontos, mert az elhanyagolt, nem friss, zárt vagy nyílt sérülés lassabban gyógyul, és ilyen esetben jóval nagyobb a szövődményveszély is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »