Gondjai támadnak a parlamentnek a javaslatok megtárgyalásával

POZSONY. Gondjai támadtak a törvényhozásnak a benyújtott törvényjavaslatok megtárgyalásával az éppen folyó ülésen, mivel a javaslatok elõterjesztõi nem tartózkodnak az ülésteremben, ugyanakkor szeretnék, ha javaslataikat a plénum megtárgyalná. Mivel azonban reggel óra nem tartózkodnak az ülésteremben, javaslataikat nem tudják elõterjeszteni, így a vonatkozó vita sem veheti kezdetét.

Reggelente az ülésterem rendszerint az ürességtõl kong, s a honatyák nagyobb számú gyülekezõjének inkább a 11 órai szavazások idején lehetünk szemtanúi. Koradélután ugyancsak kiüresedett padsorokat látni a törvényhozásban, noha ekkor azért a délelõtthöz képest valamivel nagyobb számban szoktak jelen lenni a politikusok. Természetesen a 17 órai szavazások idején általában ismét megtelik a plénum, majd ezt követõen újra foghíjassá válik a parlament.

A délutáni szavazások a jelenleg folyamatban lévõ ülésen elmarad, noha a házszabályban mindig szerepel. Természetesen az ülés menete szavazással módosítható. Indokként a megyei választásokkal kapcsolatos kampányt hozták fel.

A 70 programpontos ülésbõl még mintegy 20, köztük több, a munkaügyi, a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca mûhelyébõl származó javaslat van hátra, amelyeket október 17-én, kedden terveznek megtárgyalni. Pénteken csak képviselõi javaslatok vannak terítéken a parlamentben, melyek elõterjesztõi még megérkezhetnek az ülésterembe.

A javaslatok elõterjesztõinek távolmaradását csütörtökön Bugár Béla, a parlament alelnöke is bírálta, megjegyezve, hogy mindazok, akik a leghangosabban követelték a délutáni szavazások elmaradását, nem voltak jelen a plénumban.

A képviselõi havi bér 1961 euró, amihez még átalánytérítések párosulnak. A Pozsony megyei képviselõk 1385, a többiek 1615 eurónyi átalánytérítésben részesülnek, míg egyesek beosztási pótlékot is kapnak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »