Gödöllő nem tervezi menekültek befogadását

Gödöllő eddig sem tervezte, és a jövőben sem tervezi menekültek befogadását – erről fogadott el határozatot a város képviselő-testülete hétfőn.

A rendkívüli ülés egyetlen napirendi pontja Vécsey László (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatója volt a szeptember 20-ai lakossági fórumán elhangzottakkal kapcsolatban. A fórumon a képviselő – arra reagálva, hogy a település kétszer már elutasította a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot, valamint hogy a polgármester pozitív példaként hozott fel egy menedékkérőket befogadó osztrák települést – azt mondta, hogy emiatt Gödöllő fokozott veszélyben van, és számításai szerint akár 1500 migráns Gödöllőre telepítése is lehetséges.

A hétfői testületi ülést szavazások zárták: a képviselők nem fogadta el Vécsey Lászlónak a kötelező betelepítési kvóta ellen szóló határozati javaslatát.

Rágalmazó tevékenység

A testület ezt követően szavazott Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub – GLK) határozati javaslatáról, és elfogadta. Eszerint a képviselő-testület határozottan visszautasítja Vécsey László azon kijelentését, hogy a város 1500 migráns betelepítését kívánja megvalósítani. Ezt rágalomnak, minden alapot nélkülöző hazugságnak minősíti – tartalmazza a határozat.

A dokumentum szerint a testület tudja, hogy menekültek befogadásáról csak az Országgyűlés és a kormány hozhat döntést. A települési önkormányzatnak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy a kormány jóváhagyása nélkül menekülteket telepítsen be. A határozatban kijelentik, hogy eddig sem tervezték és a jövőben sem tervezik menekültek befogadását.

A határozat arra szólítja fel Vécsey Lászlót, hogy „hagyjon fel rágalmazó, a közösség elleni izgatásra alkalmas tevékenységével, mellyel méltatlanná válik választott tisztségének betöltésére”.

Magatartás és stílus

A szavazást megelőzően mind Vécsey László, mind Gémesi György kifejtette álláspontját a lakossági fórumon elhangzottakkal kapcsolatban.

Vécsey László – a polgármester egyik Facebook-bejegyzése alapján – arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezető pozitív példaként említette a testvérváros Bad Ischlt, ahová menekülteket telepítettek be.

Gémesi György válaszképp rámutatott, hogy azt a hozzáállást tartja pozitívnak, melyet az osztrák település mutatott, mert bár nem örültek a kormányuk és Brüsszel közötti megállapodásnak, nem keltettek uszító hangulatot, és jó megoldásra törekedtek az integrálás kapcsán.

Vécsey az ülésen hangsúlyozta azt is, hogy a város már harmadszorra utasította el a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot. Emlékeztetett arra, hogy a kényszerbetelepítés veszélyezteti az ország szuverenitását, kultúráját, a mindennapok biztonságát. Hozzátette: Gödöllőnek mint a térség egyik fontos gazdasági, kulturális központjának példamutató szerepe van. A politikus úgy vélekedett, hogy Gödöllő nem akar támogatást adni a magyar kormánynak a Brüsszelben várható nagyon nehéz tárgyalásokhoz. Hozzátette: abban az esetben, ha nem sikerül megakadályozni a brüsszeli kényszerbetelepítési szándékokat, akkor a kormánynak tárgyalásokat kell kezdeményeznie a településekkel.

Gémesi a határozat elutasításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy döntésükkel azzal a magatartással és stílussal kapcsolatban foglalnak állást, amely feszültséget és békétlenséget kelt. A város vezetése elhatárolódik a túlfűtött pártpolitikai kampánytól, és továbbra is békességet és nyugalmat kíván biztosítani 34 ezres lakosságának – jelentette ki a polgármester.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »