Globalizáció: vietnami migránsokat fogtak a lett-orosz határon

A lett hatóságok ismételten vietnami migránsokat – egy kilencfős csoportot, illetve két kísérőjüket – tartóztatták fel az orosz határon – közölte csütörtökön a balti állam határőrsége.

Az év eleje óta 93 migránst fogtak el a lett hatóságok,  közülük több mint ötvenen vietnamiak voltak. Tavaly 463 menekültet vettek őrizetbe a balti államban illegális határátlépésért, többségük, szintén vietnami volt.

Lettország korábban döntést hozott arról, hogy az illegális bevándorlás megfékezésére a  lett-orosz határ egyes szakaszain 2,7 méter magas szögesdrót határkerítéssel védekezik, amelynek teljes hossza 90 kilométer lesz. Riga négy év alatt 17 millió eurót kíván költeni felállítására. A határkerítést, amelynek építését tavaly decemberben kezdték meg videokamerákkal és mozgásérzékelőkkel figyelik majd. Március végére a tervezettből három kilométernyi valósult meg, Riga az idén 24 kilométert tervez megépíteni.

Rihards Kozlovskis belügyminiszter korábban elmondta: Lettország keleti határainak és a határőrség 2020-ig tervezett megerősítésére mintegy 80 millió euróra van szükség.

A lett titkosszolgálatok értesülése szerint illegális bevándorlók leggyakrabban Közép-Ázsiából, illetve a Távol-Keletről igyekeznek Lettországon keresztül eljutni a skandináv államokba.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »