Giga honvédelmi költségvetést fogadtak el Amerikában

Nagy többséggel fogadta el az amerikai törvényhozás alsóháza helyi idő szerint szerdán azt a törvényjavaslatot, amely 602 milliárd dollárt (kb. 170 billió forint) hagy jóvá az Amerikai Egyesült Államok védelempolitikájára.

A republikánus többségű képviselőház 277 igen szavazattal, 147 nem szavazat ellenében fogadta el a javaslatot, miután leszavazták azt a tervezetet, amely bezárta volna a Kuba szigetén található guantanamói fogolytábort, valamint azt a kezdeményezést is, amely visszavonta volna a Barack Obama elnöknek adott hadviselési felhatalmazást, hogy harcoljon az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

A Fehér Ház közölte, hogy az elfogadott tervezet több pontjával nem ért egyet, és az elnök megvétózza a javaslatot, ha az asztalára kerül.

Az elfogadott tervezet az októberben kezdődő pénzügyi évre határozná meg az Egyesült Államok védelmi kiadásait, célja pedig az, hogy a fegyveres erők képességeinek csökkenését megállítsa. A tervezet fegyvervásárlást szorgalmaz, valamint megtiltaná a haderő létszámának további csökkentését.

A képviselőház által elfogadott szöveget majd összhangba kell hozni azzal, amelyről később dönt a felsőház, a szenátus, mielőtt a kongresszus végső formájában elfogadhatja és az elnök elé kerül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »