Ghiță önfeljelentéssel „mártaná be" a DNA vezetőjét

Önfeljelentéssel próbálja felmelegíteni Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének plágiumbotrányát a bűnvádi eljárás alatt álló Sebastian Ghiță parlamenti képviselő.

Ghiță kedden a bukaresti legfőbb ügyészség előtt újságíróknak azt mondta: feljelentette magát, amiért 2012-ben állítólag többedmagával a szakértői jelentés meghamisításával segített „elkenni” Kövesi plágiumbotrányát.

A politikus, aki ellen több ügyben is vizsgálódik a DNA, azt állította, hogy a plágiumgyanús doktori disszertációt vizsgáló szakértői testület sosem ült össze, annak jelentését pedig a kormány épületében írták meg, hogy megvédjék – az akkor legfőbb ügyészi tisztségben lévő – Kövesit. Ghiță szerint erről Kövesi is tudott.

Ghiță ezzel arra utalt, hogy barátja, Victor Ponta akkori miniszterelnök is érintett az ügyben, akit egyébként szintén bíróság elé állított a korrupcióellenes ügyészség, és akinek a pályafutását szintén plágiumbotrány árnyékolta be. Ponta kedden nem cáfolta Ghiță állításait, csak annyit mondott: majd a vádhatósággal közli, amit tud az ügyről. Sebastian Ghiță amúgy a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben szerzett képviselői mandátumot 2012-ben, később azonban kilépett az alakulatból, nemrég pedig a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Párt (PRU) tagja lett.

A korrupcióellenes főügyész elleni lejárató kampányhoz Traian Băsescu volt államfő is segédkezet nyújtott, aki azt állította: Kövesi „nem átallott forró dróton” fenyegetőzni az idén egy – meg nem nevezett – magas rangú tisztségviselőnél, hogy „letartóztatások következnek”, ha megint előveszik plágiumügyét. Kövesit Băsescu államfői mandátuma idején nevezte ki legfőbb ügyésszé, majd korrupcióellenes főügyésszé, de az egykori elnök az utóbbi két évben visszaélésekkel, obskúrus titkosszolgálati kötődésekkel vádolta egykori védencét. A DNA Băsescu testvérét is rács mögé juttatta, egyik lánya ellen pedig bűnvádi eljárást indított.

Kövesit 2012-ben a Szellemi milícia nevű civil szervezet azzal gyanúsította meg, hogy doktori disszertációja egy részét más szerzőktől másolta, az országos etikai tanács (CNE) azonban – a szakértői jelentés alapján – egyhangúlag megállapította, hogy nem plagizált. Az érintett szerint a Szellemi milícia valójában olyan szövegrészeket minősített plágiumnak, amelyeket lánykori nevén publikált korábbi írásaiból emelt disszertációjába, de amelyeket mások is idéztek cikkeikben.

Klaus Johannis államfő furcsállta és a közelgő választási kampánnyal hozta összefüggésbe a DNA vezetője elleni támadást. Újságírói kérdésre válaszolva kedden azt mondta: nem az ő dolga kivizsgálni az ügyet, amely egyelőre médiabotránynak tűnik számára. „Ha ennél több lesz, visszatérünk rá” – ígérte az államfő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »