Geréb fittyet hány az előírásokra

Geréb fittyet hány az előírásokra

Nem foglalkozik a jogszabályokkal Geréb Ágnes. Pedig az ügyész és a bíró is arra lett volna kíváncsi, hogy az otthonszülés hazai propagandistája miért nem tartotta be az előírásokat. A nőgyógyász bábát emberöléssel vádolják egy olyan büntetőügyben, amelyet egyszer már lezártak, majd perújítás miatt újrakezdtek.

Az otthonszülés szószólója gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával áll a Fővárosi Törvényszék előtt. Geréb Ágnes, aki szülész-nőgyógyász orvos, szülőotthonban vezetett ikerszülést. Az ügyészség őt teszi felelőssé azért, hogy a második gyermek súlyos agykárosodással jött világra. A csecsemő fél évet élt.

„– A ’92-es, magzati élet védelméről szóló törvény szerint az ikerterhes nőt megfelelően felszerelt intézménybe kell irányítani. Ezt ön nem ismerte, ezt a törvényi rendelkezést?
– Nem emlékszem rá” – válaszolta Geréb Ágnes a tárgyalóban Takács Andrea ügyész kérdésére.

Az ügyész után a bíró is emlékeztette a jogszabályokra a vádlottat.

„– Egészségügyi intézményben, és neonatológus bevonásával kell kezelni a helyzetet.
– Hallom…
– Hát, de gondolom, amikor az otthonszülés mellett döntött, hogy ennek az ikerterhesség… ebben az ikerterhességben lehetőség van, akkor megnézte a jogszabályi hátteret?
– Nem hiszem, hogy megnéztem.
– Mi indokolta, hogy nem?
– Nem szoktam a jogszabályokat nézni.

Geréb Ágnes azt vallotta, hogy a gyermek szívhangja már a méhen belül gyenge volt, az anyának intravénásan adott oxitocint, hogy meggyorsítsa a szülést. A kicsi világra jött, de nem sírt fel.

„– 12-13 perc oxigénhiányos állapot. Van-e hatása az újszülöttre?
– Nagyon sok esetben van az, hogy 12-15-20-30 percig nem jók a szívhangok, megszületik a gyerek és jobban lesz…
– Itt nem voltak szívhangok, itt nincs életfunkciója a gyereknek, ennyi ideig. Tehát, ha ennyi ideig nincs életfunkciója a gyereknek…

– Nem értem, hogy-hogy nincs életfunkciója, voltak szívhangjai, nem légzett, de voltak szívhangjai. Akkor is, amikor megszületett.
– Mekkora volt?
– 30-as, ha jól emlékszem, a születéskor.
– Mennyi a normális?
– 120-150.

A bíróság tanúként hallgatta meg a szülőket, akik zárt tárgyalást kértek. Geréb Ágnes egy másik újszülött haláláért is felelős a vád szerint. Az orvosbába 2012 februárjában két év letöltendő szabadságvesztést kapott jogerősen, az elmarasztaló ítélet szakértői véleményen alapult. Geréb Ágnes védője ellenvéleményt nyújtott be, amivel perújítást ért el. A perújítás során a bíróság egy harmadik igazságügyi orvosszakértővel igyekszik tisztázni a két korábbi szakértői vélemény ellentmondásait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »