Gépfegyverrel lőtte fejbe a rendőrt Bőnyben Györkös István

A Győrhöz közeli Bőnyben reggel öltek meg egy rendőrt, a 76 éves támadó is megsérült. A rendőrök tervezett házkutatást akartak tartani nála, ezért lőtt. Az idős férfi azzal fenyegetőzött, aki közelebb megy, lelövi.

Magyar Menedék - Magyar Jézus

Előre eltervezett házkutatás miatt mentek ki a rendőrök Bőnybe – mondta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Azt nem árulta el, milyen büntetőeljárás miatt volt szükség a házkutatásra. A Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai mentek elsőre a helyszínre. Korábbi sajtóhírek szerint a házban tartott fegyverek miatt mentek ki a rendőrök, akkor viszont az a kérdés, hogy miért nem eleve a TEK ment ki.

Keresztes Imre azt mondta, az idős férfi akkor nyitott tüzet a rendőrökre, mikor azok bementek a házba, de a házkutatást még nem kezdték el. Gépkarabélyból 5-6 lövést adott le, mire a rendőrök is elővették fegyverüket. A lövöldözésben az egyik rendőr olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az elkövető is megsérült, de kihallgatható. Keresztes a férfiről túl sok részletet nem árult el, csak annyit, hogy idős korú, polgári személy. Minden másról csak a megalapozott gyanú közlése után beszélhet. A helyszínről származó információink szerint az elkövető Gy. István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány csak arról beszélt, a lelőtt rendőrt hősi halottá nyilvánították, 46 éves volt. A lőfegyverhasználat miatt – automatikusan – parancsnoki vizsgálat indul.

Hírdetés

Hajdu János, a TEK vezetője azt mondta, 8.03-kor kapták a riasztást, akkor még csak sérült rendőrről tudtak. Budapestről és Győrből is indult egy egység, utóbbi fél 9-re a helyszínen volt, elkezdték a sérült rendőr kimentését. A behatolás pillanatában még csak sérült rendőrről tudtak, a helyszínen derült ki, hogy a rendőr meghalt.

„A lakáson belül 76 éves elkövető elzárkózott, többször fenyegette, hogy aki közelebb jön, kivégzi” – mondta Hajdu.

Budapestről lefelé a TEK-esek már elkezdték a tárgyalást – nem klasszikus túsztárgyalás volt -, ahol pontosították, hogy az elkövető is megsérült, egy lövés érte, az állapota romlik. Akkor úgy döntött, elrendeli a behatolást, függetlenül attól, hogy leteszi-e a fegyvert vagy sem. A férfi az elfogásakor már nem állt ellen, fegyverhasználat nélkül kapták el. Hajdu szerint hosszú beavatkozásra volt szükség, mielőtt át tudták volna adni a mentőknek.

A pár perces sajtótájékoztató végén kérdéseket nem lehetett feltenni.

hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »