Geokódolás: másnak szabad, amit a magyaroknak nem

Nem minden televízióadó tesz eleget a nemzetközi szabályozások által megkövetelt „geokódolásnak” a Franciaországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt: az RCS&RDS kábelszolgáltató kínálatában szereplő szlovákiai STV1 csatornán szombaton délután Aradon gond nélkül lehetett nézni a Szlovákia–Wales mérkőzést, akárcsak a 22 órakor kezdődő összecsapásokat – számol be Páva Adorján a kronika.ro-n.

A geokódolás figyelmen kívül hagyásáról kaptunk hírt Olaszországban nyaraló olvasónktól is: Nápolyban a ZDF német adó is élőben sugároz találkozókat a kontinensviadalról.

Hírdetés

A szlovák köztelevízió eljárását jelző aradi olvasónk szerint felfoghatatlan, hogy ha más külföldi adó sugározhat Eb-meccset Romániában, akkor a magyar M4 Sportot működtető közmédiának miért kell elsötétítenie a képernyőt az Eb-összecsapások, sőt a kapcsolódó beszélgetések ideje alatt is. Ráadásul az M1 csatorna híradóit is kódolják amiatt, hogy a műsorokban beszámolnak az Eb-meccsekről is.

Mint ismeretes, a Partiumban és Erdélyben szűnni nem akaró felháborodás övezi azt az eljárást, miszerint – a szerzői jogi korlátozások miatt – az anyaországi M4 Sport csatorna kódolja azoknak a rangos sporteseményeknek határon túli közvetítését, amelyeket külföldi jogtulajdonosoktól vásárol. Lapunk korábbi megkeresésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közölte, a geokódolás kérdését a nemzetközi sportjogok külföldi tulajdonosaival megkötött szerződések szigorúan szabályozzák, és ezek az MTVA számára minden esetben kötelező érvényűek – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »