Gázvezetéket is robbantottak volna az erdélyi HVIM-esek?

Gázvezetéket is robbantottak volna az erdélyi HVIM-esek?

Az állítólagos kézdivásárhelyi merényletkísérleten kívül erdélyi gázvezetéket is robbantottak volna, ugyanakkor oroszországi finanszírozásra próbáltak szert tenni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi tagjai a román ügyészség szerint – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

A News.ro hírügynökség pénteken részleteket közölt az ügyészség Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztálya (DIICOT) vádiratából. Mint ismert, a nyomozó hatóság csütörtökön vádat emelt Beke István és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi, illetve erdélyi szervezetének vezetője ellen a tavaly december elsején tervezett állítólagos merényletkísérlettel összefüggésben.

A hírügynökség által idézett vádirat szerint a mozgalom tagjai a kézdivásárhelyi robbantáson kívül azt is fontolgatták, hogy levegőbe röpítenek egy erdélyi földgázvezetéket. Egy a DIICOT által lehallgatott beszélgetés során Szőcsék említést tettek arról, hogy Ukrajnában felrobbant az Oroszországból az Európai Unióba földgázt szállító egyik vezeték (erre az elmúlt években többször is volt példa – szerk. megj.), és hogy egy bizonyos „Lacitól” térképet kaptak az Erdélyen keresztülhaladó csővezetékről. „Karácsonykor kellene a levegőbe röpítenünk” – idézi a vádirat a közösség elleni merényletre, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtás miatt bíróság elé állított Szőcs Zoltánt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »