Gazdákon is segíthet a gyergyói fejlesztési központ

Gazdákon is segíthet a gyergyói fejlesztési központ

Erdőtulajdonosoknak és növénytermesztőknek is segítséget nyújthat a gyer­gyó­szentmiklósi Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Központ, amely a legkorszerűbb növény- és talajvizsgáló berendezésekkel van felszerelve.

kutato_b

A Kossuth Lajos utcai magánerdészet szomszédságában működő központban a talajösszetételt, a tápanyagtartalmat, a magok csírázóképességét, a különböző növényi betegségeket is ki tudják mutatni. A központnak a növények genetikai vizsgálatára is van berendezése, de a burgonya egyetlen leveléből ki tudják mutatni a növény klorofilltartalmát, amely alapján kiderülhet, hogy milyen tápanyaggal kell pótolni a talajt, hogy optimális legyen a krumpli számára.

A fejlesztési központot vezető Molnár Zoltán agrármérnök elmondta, az épület felújítását és a berendezések beszerzését európai uniós pályázat révén, valamint kormánytámogatásból oldották meg. Vásároltak egy olyan járművet is, amelybe automata talajmintavevő készüléket szereltek be. Ez a készülék nyolc kémiai elem mennyiségéről tud pontos információt nyújtani, ami rendkívül fontos a talajvizsgálat szempontjából – tudtuk meg Molnár Zoltántól.

kutato1_b

„Ezek a vizsgálatok már csak azért is fontosak, hogy a gazdák pontosan megtudják, milyen összetételű műtrágyát használhatnak, és természetesen azt is, hogy milyen mennyiségben. Ehhez képest korábban az volt a mérvadó, hogy a szomszéd hogyan járt el” – mutatott rá az agrármérnök. Molnár Zoltán elmondta továbbá, a gombás betegségek jelenlétének okait is meg tudják állapítani a laboratóriumban. Arra is lehetőség nyílik, hogy a növényvédő szerek maradványainak mennyiségét is kimutassák, tehát aki ragaszkodik a biotermesztéshez, megtudhatja, mennyire vegyszermentes a parcellájának talaja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »