Gazdagon, de tisztességtelenül

Gazdagon, de tisztességtelenül

Zseniális képet készített fotós kollégánk, Nagy Béla vasárnap a Városligetben a baloldali pártok hagyományos majálisán. Ha fekete-fehérben néznénk a fotót, még akár egy angol abszurd komédiába is beillene: a természet lágy ölén szervezett pikniken a sportosan kigombolt ingű, öltönyös urat kiszolgálja egy fekete komornyik. A tálcán három adag jókora kolbász sült krumplival, mellette külön tányéron savanyúság. A kiszolgált férfi arcán különös grimasz: nem tudni pontosan, mit akar kifejezni vele, de nem tűnik az érkező étel láttán érzett felhőtlen örömnek.

Ez a fotó maga a magyar valóság. Rajta van a műanyag tányéron érkező, olajban-zsírban tocsogó, nyesedékből készülő hazai gasztronómia – aki volt valaha tömegrendezvényen, pontosan fel tudja idézni az ízét, amely a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető kulináris értéknek. Ott a lihegő szervilizmus: a Demokratikus Koalíció nevű törpepárt elnöke nem áll sorba, őt ki kell szolgálni. Benne van a magyar baloldal skizoid állapota: a Magyar Szocialista Pártból pár éve kiszakadt formáció elnöke, a DK-s Gyurcsány Ferenc betrollkodik az MSZP rendezvényére, és ellopja a show-t. A háttér is megér egy bővített mondatot: a szponzortól, egy hazai sörgyártól kapott napernyők, rajtuk a felirattal, mely szerint „Jólesik, mint az elismerés”. Az ATV videójából az is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc minden évben az MSZP-nél szokott kolbászt enni, mert véleménye szerint az ott a legjobb. Így megy ez nálunk, az egykori miniszterelnököt a zsíros hungarikum iránti olthatatlan rajongás vonszolja el egykori pártja rendezvényére. Május elseje a magyar gasztroturizmus napja: egyeseket az ingyensör és -virsli ígérete, másokat a sült kolbász illata csal ki a Városligetbe.

Az külön zamatot ad az egész történetnek, hogy az idén elmaradt a DK majálisa, ugyanis vezetése – egész pontosan Gyurcsány Ferenc – sokallta a területbért. Állítása szerint a főváros a háromszorosára emelte a díjat, és ezt már nem tudták kifizetni. Mintha ez lenne a legnagyobb tétel egy ilyen rendezvényen, ahol az arcfestéstől a színpadtechnikáig ezernyi más dolgot kell kifizetni (sajtóbecslések szerint egyébként tokkal-vonóval másfél-két millió forintba került volna a rendezvény a pártnak).

Azért nincs akkora baj, nem maradtunk bátor pártelnöki beszéd nélkül – Gyurcsány szerint „ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni”. A DK-nak állítólag immár 13-14 millió forintnyi adóssága van, és ezt nem akarták növelni. Eddig még nincs is baj ezzel, de amivel folytatta Gyurcsány, attól kinyílik a bicska az ember zsebében. Az egyik leggazdagabb magyar politikus ezt bírta mondani: „A tisztességnek időnként a lemondás az ára, és én inkább ezt választom, inkább maradok tisztességes és szegény, mint hogy urizáljak mások pénzéből.”

Mondja mindezt az Apró-villából érkező politikus, aki a tavalyi vagyonbevallása szerint a 2014-es év után az egyik cégéből 169 millió forinthoz jutott tulajdonosi osztalék gyanánt. Az Altus Zrt. tavaly rosszabbul muzsikált, így csak 74 millió forint osztalékot fizetett, de attól tartok, a független országgyűlési képviselőként is jelentős jövedelmet, havi bruttó 748 ezer forintot szerző politikusnak ennek ellenére sincsenek filléres gondjai. Ráadásul arról is találtam sajtóhíreket, hogy a politikus eladta az egyik, hengergumizással foglalkozó vállalkozásban lévő többségi részesedését. Ezzel 900 millió forintot kasszírozott, de ezt még nem kellett feltüntetni a vagyonnyilatkozatban, mert az üzletet az idén januárban ütötték nyélbe. És persze nem tudjuk, mekkora a feleség, Dobrev Klára vagyona, mert őneki nem nyilvános a bevallása. Azt viszont lehet tudni róla, hogy ő a vezérigazgatója az Altusnak, annak a cégnek, amely Brüsszeltől kapott sok százmilliós megbízatást az uniós fejlesztéspolitika elemzésére az összes tagállamban, így Magyarországon is.

Értem én, hogy május elsején, a munka ünnepén egy baloldali politikusnak az egyszerű emberek nyelvén kell megfogalmazni a politikai üzenetet. Kaviár helyett kolbászt enni, hozam és részvényárfolyam helyett a szegénységről beszélni. Szerénységet mutatni, egynek lenni a sok közül.

De ha ennyire kilóg a lóláb, nem kell azon csodálkozni, hogy Magyarországon felszívódóban van a baloldal szavazótábora – a vasárnapi rendezvényen való jelenlétet is csak erős túlzással nevezhetnénk tömegesnek.

Két évvel a választások előtt ez a baloldal állapota: a nagyobbik párt tele van arctalan, karizma nélküli megélhetési politikusokkal (emlékszik valaki egyetlen mondatra MSZP-s arctól az elmúlt hónapban?), a másik pártban ott van egy karizmával ugyan rendelkező, de magát végletesen lejáratott ripacs. Az Együttről vagy a PM-ről ne is beszéljünk.

A Fidesz eközben kér egy kávét, és kortyolgatás közben megbeszéli a legújabb mutyit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »