Gazdag kínálattal várják a látogatókat Észak-Alföld gyógyfürdői

Gazdag kínálattal várják a látogatókat Észak-Alföld gyógyfürdői

Elképesztően gazdag kínálattal várják a látogatókat Észak-Alföld gyógyfürdői, üdülőtelepülései. Olyan sok medencét láthattunk a Magyar Turizmus zrt. tanulmány útján, hogy meg sem tudtuk őket számolni és akkor még nem is beszéltünk a múzeumokról, a különböző interaktív kikapcsolódási lehetőségről. 

410_nyirbator_kastely_29_bA Báthory Várkastély

Tanulmánytúránk első célállomása Nyírbátor volt, ahol először a Báthory Várkastélyt vehettük szemügyre, ahol a történelem szinte szó szerint életre kel, a kor kiemelkedő személyiségeinek élethű, egész alakos viaszszobrainak köszönhetően. Sőt, azt is megmutattak a szervezők, hogy milyen anyagból készültek a bábunak csak tömény rosszindulattal nevezhető figurák. Az anyag tapintásra már-már hátborzongatóan élethűen utánozta az emberi bőrt.

Az alig 12 ezer lelkes kis település elsősorban a környékbeli üdülőtelepülésekhez képest olcsó áraival veszi fel a versenyt. A kastélytól nem messze található a Sárkányfürdő, a kisváros strandját uniós forrásokból teljesen felújították, így évente 180 ezer látogatójuk van. Szintén nem messze található innen Máriapócs, történelmi Magyarország egyik legnevesebb búcsújáróhelye, ahol a görögkatolikus kegytemplomot mindenképp érdemes megtekinteni.

Négycsillagos szálló, kastélymúzeum

Nyírbátorból utunk Kállósemjénbe vezetett, ahol a felújított Kállay-kúriát vettük szemügyre. A kortárs történelmet kedvelőknek érdemes felkeresni, hiszen többek közt Kállay Miklósnak, Magyarország 1942 és 1944 közötti miniszterlenökének állít emléket, akinek életnagyságú ülő szobrával fotózkodni is lehet. A nap végén Baktalórántházára érkeztünk meg, ahol a négycsillagos, minden igényt kielégítő Fenyves hotelben pihenhettük ki az izgalmas túra fáradalmait. Reggel a Dégenfeld Kastélymúzeumot tekinthettük meg. Persze erről azt gondolhatnánk, hogy unalmas programpont, de nagyobbat nem is tévedhetnénk. A múzeum ugyanis interaktív, számtalan számítógépes trükk változtatta teljesen élményszerűvé a látogatásunkat.

Kisgyermekes családoknak érdemes több időt rászánni, mert nem valószínű, hogy könnyen ki lehet majd őket rángatni a kastélyból, ha egyszer rákaptak az izére. A túrán résztvevő szketpikusabb újságirókollégák is fülig érő szájjal jöttek ki a Kastélymúzeumból. Észak-Alföld még számtalan meglepetést tartogatott aznap a számunkra. Megtekinthettük a Nyíregyháza melletti Sóstógyógyfürdőt, amely legutóbbi látogatásunk óta egy kimondottan gyógyászati részleggel bővült.

Az ebédet a hortobágyi Nagycsárdában költöttük el, járt hozzá a szó igazi értelmében vett autentikus magyar cigánymuzsika is, ami a zenészek játékának köszönhetően akkor is élvezhető, ha az ember történetesen nem a műfaj rajongója. Mindenesetre a babgulyást érdemes megkóstolni, nem csak azért, mert finom, hanem mert nem mérik szűkmarkúan az adagot.

Séta a debreceni Nagyerdőben

Ha termálvizes fürdőzésre szottyan kedvünk, de inkább elkerülnénk a zsúfolt, népszerű üdülőhelyeket, akkor remek választás a pihenésre a balmazújvárosi Kamilla Gyógyfürdő és a Hajdunánási gyógyfürdő is. Utunk utolsó állomása Debrecen volt, ahol csak kapkodtuk a fejünket, annyi volt a látnivaló. A debreceni Nagyerdő természeti környezetében sétalva szinte fel sem tűnik az embernek, hogy Magyarország második legnagyobb városában tartózkodik éppen. Ha a kálvinista Rómában jár az ember, nem hagyhatja ki az Agóra Tudományos Élményközpontot, de érdemes ellátogatni Erdőspusztára is, de még sorolhatnánk, mi mindent érdemes megnézni.

És akkor még nem is beszéltünk Hajdúszoboszlóról, amely valóban lenyűgöző üdülővárossá nőtte ki magát. A Magyar Turizmus Zrt. nem véletlenül szervezett tanulmánytúrát a kolozsvári sajtó számára, ugyanis rengeteg honfitársunk keresi fel az Észak-Alföldi üdülőhelyeket. A határátkelőknél 2015-ben 9.037.000 romániai beutazást regisztráltak, ebből 2.389.000 látogató turisztikai céllal érkezett Magyarországra.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2015 januárja és decembere között a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 250.750 romániai vendég 467.284 vendégéjszakát töltött el, ami 8,2 % illetve 7,9 %-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »