Gatyába rázza-e a diósgyőri „lánycsapatot” Horváth?

Gatyába rázza-e a diósgyőri „lánycsapatot” Horváth?

A diósgyőri futballcsapat mélyrepülésének okai a vezetőség szerint a kulcsemberek formán kívüli játékának, a szurkolók szerint pedig a lélektelen hozzáállásnak tudható be. Megpróbáltunk utánajárni annak, miért lehet az, hogy a válogatott szintű játékosokat foglalkoztató klub a legtöbb gólt kapva az NB I utolsó helyén áll.

Diósgyőrben áll a bál. Az akár egy mulatós szám címének is beillő kijelentés  inkább negatívan értendő a borsodi futballcsapatra vonatkozóan. A DVTK teljesítménye ugyanis az NB I első tizenegy fordulójában finoman szólva is gyengécske. A Debrecentől szeptember 24-én, szombat este hazai pályán elszenvedett 3-1-es vereség már zsinórban a kilencedik olyan alkalom volt, amikor a Horváth Ferenc irányította együttes nyeretlenül jött le a pályáról.

A hetek óta tartó mélyrepülés és a sokak által számon kért lélektelen játék után a szurkolók a „nem érdemlitek, nem érdemlitek, a Diósgyőr mezt nem érdemlitek” rigmust skandálták, majd a csapat több játékosával (Elek Ákossal, Bognár Györggyel, Novothny Somával) levetették a mezt, jelezve, ez így nem mehet tovább.

A meccs és az ultrák megnyilvánulása előtt a vezetés is kifejezte, ez így nem jó. „A klubvezetés és a tulajdonosok számára is elfogadhatatlan a csapat teljesítménye, ezért a többségi tulajdonossal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy ötmillió forintra büntetjük a csapatot” – közölte Benczés Miklós sportigazgató szeptember 23-án.

Valószínűleg kevesen gondolták július 23-án, hogy két hónap múlva, szeptember 24-én „mezcsere” következik. A csapat az első két fordulóban úgy kezdett, ahogy a bajnokság negyedik legértékesebb keretéhez illik. Először a Videotont verték idegenben, úgy, hogy tíz percet emberhátrányban játszottak, majd hazai publikum előtt, Bognár István vezérletével 2-1-re legyőzték az Újpestet. Ezután jött a mélyrepülés, amire Benczés Miklós, a klub sportigazgatója felhívta a figyelmet:

„A Ferencváros elleni találkozó után felszínre törtek a problémák, ami talán előre jelezhető volt, hiszen nem szokványos ekkora váltás a játékoskeretben és a szakmai stábban, mint amit nyáron átéltünk.”

Ez a probléma a számokban is megmutatkozott. A Diósgyőr az utolsó hét meccsén 21 gólt kapott és 7-et rúgott. Ez még úgy is sok lenne, ha eltekintenénk a Groupama Arénában kapott hatostól.

Szemtől szemben

Mivel Diósgyőrben a labdarúgás a szurkolóknak élet-halál kérdés, próbáltuk több szempontból körüljárni a témát. Először a klubot kerestük azzal a szándékkal, hogy a gondok lehetséges okainak feltárásáról beszélgessünk a vezetőedzővel, Horváth Ferenccel. A tréner azonban köszönte szépen, de nem élt az interjú lehetőségével. Ezután Demkó Norberthez, a DVTK sajtófőnökéhez fordultunk, hogy a komplex kép érdekében valaki házon belülről válaszoljon az elküldött kérdéseinkre. Az érdekelt minket egyebek között, hogy

– mi az oka annak, hogy a válogatott játékosokkal felálló védekező egység kapta a legtöbb gólt a bajnokságban,

– pontosan miben tartja magát felelősnek a kialakult helyzetben Horváth Ferenc?

A válaszlevélben megköszönve megkeresésünket Demkó felhívta a figyelmünket a DVTK hivatalos weboldalán a napokban megjelent Sántha Gergellyel, a többségi tulajdonos Borsodsport Invest Kft. ügyvezetőjével, Benczés Miklós sportigazgatóval és Horváth Ferenc vezetőedzővel készült interjúkra, amelyekből nyugodtan szemezgethetünk. A témában azonban egyelőre nem szeretnének ennél többet nyilatkozni.

Átnyálazva az interjúkat az alábbi közös pontokat találtuk:

– a DVTK sportszakmai vezetése a vezetőedzővel és a többi stábtaggal együtt továbbra is élvezi a bizalmat;

– a gyenge szereplés egyik oka, hogy a kulcspozíciókban szereplő játékosok közül többen is mélyen a valós tudásuk alatt játszottak;

– az új igazolások nem úgy teljesítenek, ahogyan azt várták;

– decemberig van ideje mindenkinek megmutatni, hogy helye van Diósgyőrben, ha nem, akkor változások lesznek;

– a kiesés senkinek a fejében sem fordult meg;

– bizalom van, és már látszanak a változás jelei.

Lelátóról nézve…

Maradva az eredeti szándékunknál, azazhogy teljes képet adjunk a borsodi csapat gyenge szereplésének lehetséges okairól, megkérdeztük az Amigélekén.hu főszerkesztőjét, Emődi Zoltánt. A Diósgyőr legnépszerűbb szurkolói oldalának vezetője az MNO-nak elmondta, a miskolci szurkolók már sok mindent megéltek, így például azt is tudják, hogy a csapat évtizedek óta gyenge tavaszt produkál.

„És ha az őszi szezon ilyen gyenge volt, akkor mi lesz tavasszal?” – tette fel a költői kérdést Emődi.

Szóba került a szurkolók által többször is sérelmezett lélektelen játék. Mint a főszerkesztő elmondta, Miskolcon van egy nagy tömeg, amely kijár a meccsekre, ám nincs hozzászokva a győzelmekhez és a sikerekhez. Így nekik mindössze annyi az elvárásuk, hogy a játékosok csússzanak-másszanak kedvenc klubjukért, ez pedig jelenleg nem tapasztalható.

 Diósgyőri szurkolók vonulnak a DVSC elleni meccsre szeptember 24-én Facebook  

Kérdés persze az is, hogy az oldal látogatói és a szurkolók miként ítélik meg Horváth Ferenc, illetve a vezetőség ténykedését. Emődi summázva a többféle nézetet kiemelte, sokan értetlenül állnak az előtt, hogy a vezetőedző miért tért át szezon közben a 3-5-2-es felállásra. Többen úgy látják, a keret játékosai nem képesek ebben a szerkezetben futballozni.

„Erre persze jönnek kontravélemények, hiába a hibás felállás, az edző ettől még nem tiltja meg a játékosoknak, hogy ütközzenek és fussanak” – tette hozzá a főszerkesztő. Hangsúlyozta, az is felmerült, hogy túl sokat kritizálja Horváth a találkozók után a játékosokat. Igaz, ami igaz, Horváth nem tartja magában a gondolatait, a legutóbbi, DVSC ellen elszenvedett vereség után például így nyilatkozott:

„Nagyon nehéz azonosulnom azzal, hogy a csapatom úgy játszik, mint egy lánycsapat.”

Emődi azt is elmondta, a tréner mindig vállalja a felelősséget a sikertelenségért, de ugyanezt a játékosoknak is kell. A szurkolók pedig attól félnek, hogy a sok kritika miatt megromolhat a csapat és a vezetőedző közötti kapcsolat.

Kellene egy koncepció

Arra a kérdésre, hogy a tulajdonos és vezetők felelőssége miben állhat, úgy fogalmazott, „fent” takarékos üzemmódban működnek, nincsenek nagy anyagi áldozatok, pluszpénz, amiből játékosokat lehetne vásárolni. Emellett a vezetők dolga lenne hirdetőket találni, az ő támogatásukkal nagyobb pénzből tudna gazdálkodni az együttes.

Ezt, mármint az anyagiakat érintette a fentebb már említett Sántha Gergely többségi tulajdonos a napokban készült interjújában:

„Pont a kirakat, az NB I-es labdarúgócsapat teljesít a leggyengébben, de ennek sportszakmai okai vannak, amikért közvetlenül nem az ügyvezetés, hanem a szakmai stáb felel. A DVTK költségvetése minden évben folyamatosan nő, évről évre egyre többet költünk játékosokra is.”

A fórumozók és szurkolók azt is sérelmezik, hogy nincsen egységes koncepció. Ennek meglétéért pedig egyértelműen a vezetés felel.

„Az is fontos, amit régebben itt játszó játékosok mondtak. Amíg nem alakul ki egy erős mag, amire lehet építeni, és ami köré lehet igazolni, addig nem tud fejlődni a csapat. Sok ember jön és megy, nincsen állandóság, emiatt pedig folyamatosan elölről kell kezdeni az építkezést. Kellene egy hosszú távú koncepció” – emelte ki Emődi.

S hogy mi lehet a következő lépcső a szurkolók részéről, ha tovább tart a mélyrepülés? Emődi szerint a szurkolóknak biztos van egy-két ötlet a tarsolyukban, ahogy az is biztos, ha minden így megy tovább, akkor kevesebben járnak majd meccsekre.

„Egy szurkoló a vesztes meccs után két-három napig rosszul érzi magát, és ezért ráadásul fizet is” – zárta gondolatait a főszerkesztő.

 Nem csak a szurkolók, a partjelző is értetlenül nézi Horváth teljesítményét  

Arra, hogy mi jelentheti a kiutat, Horváth Ferenc azt mondta, próbál majd sok olyan labdás feladatot végeztetni, amitől kicsit visszajön a játékosok önbizalma, hiszen úgy látja, a csapat nem mer játszani. „Szétszedi” a játékosokat, és mindenkinél megpróbálja egyénileg azokat a dolgokat fejleszteni, amelyekben hiányosságaik vannak. A szakembernek három hete van arra, hogy gatyába rázza a társaságot. Az október 15-i hazai pályán esedékes Videoton elleni meccsen már el kéne kezdeni a pontok gyűjtögetését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »