Gasztrorendezvények Háromszéken

Gasztrorendezvények Háromszéken

Három gasztrofesztiválra készülnek a közeljövőben Három­széken: a hétvégén Kézdi­vá­sárhelyen pityókafesztivált szerveznek, szeptember elején Kovásznán bográcsfőző versenyt, és már lehet jelentkezni a szeptember végi csokoládéfesztiválra is.

13958198_1133411856704835_6422571496960558888_o_b(fotó: Ürmösi Levente Mihály)

Az első két rendezvényt az ASIMCOV vállalkozói szövetség szervezi, míg az édesszájúaknak a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedveskedik a csokifesztivállal. A szombaton sorra kerülő pityókafesztivál a kézdivásárhelyi városnapok, az Őszi Sokadalom programjának része, már hetedik alkalommal főzik a krumplis ételeket. Készül ilyenkor többek közt hagyományos pityókatokány, gulyás vagy krumplis tésztából szilvás gombóc.

Szeptember 3-án a kovásznai városnapok keretében szervezik meg a kilencedik bográcsfőző versenyt, ahova mintegy húsz csapat jelentkezését várják. Mind a két gasztromegmérettetésen hasonlóak a feltételek, a szervezők biztosítják az alapanyagok egy részét, a zsűri az ételek ízén és összhatásán kívül pontozza az asztaldíszítést, tálalást, a csapatok öltözetét és a pluszötleteket is. A nyertesek a díjak mellett ingyen részt vehetnek az októberben Sepsiszentgyörgyön sorra kerülő káposztafesztiválon. A megyeszékhelyen a kereskedelmi kamara szeptember 23. és 25. között szervezi meg a csokoládéfesztivál harmadik kiadását, a kiállítóknak felajánlott 28 hely közül tízre már jelentkeztek édességgyártók. Édler András, a kamara elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott, a fesztivál az elmúlt években is nagy sikernek örvendett, a tavalyi kiadásnak több mint hétezer látogatója volt.

A gasztronómiával kapcsolatos háromszéki rendezvények sokasága a helyi stratégia része, ezekkel is népszerűsítik a térséget, segítenek az idegenforgalom fellendítésében, ugyanakkor a kis- és közepes vállalkozásoknak is esélyt nyújtanak a bemutatkozásra. Évente tucatnyi gasztronómiai fesztiválra kerül sor, ezek közül több országosan egyedi. A háromszékiek több gasztronómiai rekordot is felállítottak, ezek közül a torjai 150 méteres túróspuliszka-tekercs és a Diószegi pékség kemencéjében sütött közel száz kilogrammos székely pityókás kenyér került be a Guinness-rekordok könyvébe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »