Garantáltan hátast fog dobni ettől az 1956-os programsorozattól

Garantáltan hátast fog dobni ettől az 1956-os programsorozattól

Tavaly már levettek a lábunkról, de most még nagyobbat fog szólni az, ahogy megelevenedik Székesfehérvár belvárosa. Nem állami rendezvényről van szó, hanem lelkes fiatalok hagyományőrző és példamutató tevékenységéről, amellyel az ’56-osok örökségét próbálják továbbörökíteni. Ha ma, holnap vagy holnapután a Fejér megyei koronázó városban jár, akkor ne hagyja ki! 

Ma élő ’56-os veteránok, színművészek, zenészek, történész, jogász és politológus professzorok egyedülálló és rendkívül izgalmas előadásai töltik meg szellemiséggel és tartalommal a fegyverek és más eszközök segítségével kialakított teret Székesfehérváron október 21-től 23-a estig. A kiállítás célja, hogy korabeli, archív fotókkal, zenékkel, ruhákkal és harci eszközökkel megidézzék ’56 lelkét és hangulatát.

Az igazi történelmi időutazáson olyan korabeli, hatástalanított fegyvereket is kézbe lehet venni, mint a az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő PPS-41 (Davajgitár), a Magyar „Néphadseregben” rendszeresített 48 M puska (M1891/30 Moszin-Nagant ismétlőpuska), AK-47 (kalasnyikov) vagy a közelharcban halálos TT (Tula-Tokarev). 

Természetesen nem marad majd ki a hozzáértők tolmácsolásában bemutatott 42 M (Vécsey) kézigránát és F-1 kézigránát mellett a klasszikus Molotov-koktél sem, amelyről Pongrátz Gergely testvére tavaly a Corvin-közben mesélte, hogy hogyan öntötték ki a nők a paradiocsomszószokat az üvegből, hogy legyen mivel támadni a T-34-esek ellen. 

Hírdetés

A nagyobb gépek szerelmesei pedig közelről megnézhetnek egy T−34/85 típusú harckocsit, vagy a világ legnagyobb példányszámában gyártott harckocsit, a T-54est, de kint lesz az utcán a klasszikus Csepel tehergépkocsi is.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években is számos iskolás csoport látogatott ki a rendezvényre, amelyen a fiatalok a pesti srácok által zsákmányolt és a megszálló kommunista, szovjet csapatok ellen alkalmazott haditechnikai eszközök, kézi fegyverek, páncéltörő ágyúk és egy lánctalpas tank megtekintésével és megtapintásával igazán közel kerülhetnek a dicső történelmi eseményekhez és nemzeti példaképeinkhez.

Székesfehérvár a lelkes civil fiataljainak, HVIM-eseknek és az “Azonosságtudat” Alapítvány szervezésének köszönhetően az elmúlt években már több ízben otthont adott nagyszabású és élményekben gazdag megemlékezéseknek, ezzel lándzsát törve 1956 méltó, büszke emlékezete mellett. Idén a rendezvény szervezője és lebonyolítója a Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány, amely azzal a céllal jött létre, hogy „a Kárpát-medence területén működő különböző önszerveződő közösségek támogatásával hozzájáruljon a magyar történelem és össznemzeti kulturális hagyatékunk megismertetéséhez, továbbörökítéséhez”.

Az alapítvány alapító okiratában lefektetett fő célkitűzéseivel összhangban kívánja a komoly referenciákkal rendelkező székesfehérvári 1956-os emlékprogramot támogatni, a korábbi években jól kialakult szervezőcsapattal együttműködni, az ő munkájukat mindenben segíteni, hogy a korábbi két év rendezvényeinek tanulságait levonva, tapasztalatait összegezve egy minden eddiginél színvonalasabb eseményt sikerüljön közös erővel létrehozni és az esemény által minél több emberhez lehessen ’56 mai üzenetét eljuttatni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »