Gálik Mihály: Fejest ugrunk a sötétségbe

Földrengésszerű változásokat fog okozni a britek döntése – mondta Gálik Zoltán a Corvinus Egyetem docense az M1 Ma reggel című műsorában.

Hajnali két óra, három felé történt, hogy sokkal többen szavaztak a kilépésre a vidéki Angliában, és a Londonon kívüli városokban mint azt várták – mondta Gálik Zoltán a Corvinus Egyetem docense az M1 Ma reggel című műsorában. Ugyan Londonban és Skóciában nagyobb volt a bennmaradásra voksolók aránya, ez nem tudta megfordítani ezt a tendenciát.

Földrengésszerű változásokat fog okozni ez a döntés – mondta Gálik, hiszen fejest ugrunk a sötétségbe, nem tudjuk pontosan, mi jön, de az biztos, hogy mind a brit belpolitikában, mind Nagy-Britannia alkotmányos rendszerében, mind az EU-s kapcsolatokban, mind pedig a brit és a világgazdaság többi részének a kapcsolatában nagy változások lesznek, ezért reagálnak a tőzsdék így erre.

Cameron kényszerhelyzetben volt, a saját pártja kényszerítette gyakorlatilag erre – magyarázta Gálik Zoltán. Este nyilvánosságra hoztak egy olyan aláíró ívet, amiben támogatták többen, hogy maradjon ő a miniszterelnök. Ennek ellenére, kicsi a valószínűsége, hogy meg tudja ezt tartani – mondta Gálik. Most egy ún. fix parlament van, öt évre választják a miniszterelnököt, de törvénykezéssel meg lehet változtatni ezt. Valószínűleg választásokat fognak kiírni.

Erre azért is lesz szükség, mert valakinek tiszta felhatalmazással kell rendelkeznie arra, hogy miről is kellene tárgyalni az európai integrációval. Erre eddig nem volt meg a felhatalmazása senkinek. Utána pedig jönnek az alkotmányos kérdések.

Valószínűleg a szavazók egy jelentős része nem tudja, hogy mi vár rá, leginkább a szuverenitás visszaszerzését és az önrendelkezést emlegették, de egy olyan világban, amiben most élünk, ez a függetlenség nem gyakorolható úgy, mint ahogyan azt mondjuk ötven évvel ezelőtt lehetett tenni – tette világossá Gálik Zoltán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »