Gálaműsorral ünnepelték a Maros Művészegyüttes jubileumát

Gálaműsorral ünnepelték a Maros Művészegyüttes jubileumát

A megalakulásának 60. évfordulóját ünneplő Maros Művészegyüttes magyar és román tagozata, valamint a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szintén 60 éve létrejött vegyeskara lépett színpadra vasárnap este a Kultúrpalotában az egyhetes ünnepi sorozat záróakkordjaként. 

maros_muveszegyuttes-2166_b

Megtelt a Kultúrpalota nagyterme, ahol a 60 évvel ezelőtt megalakult Állami Székely Népi Együttesre, a Maros Művészegyüttes elődjére emlékeztek, díjazták az együttes egykori és mai vezetőit, a filharmónia kórusának a karvezetőjét, egykori és jelenlegi koreográfusokat, művészeti irányítókat. Nagy ünnepre gyűltünk össze – fogalmazott Kilyén Ilka színművésznő, aki műsorvezető társával, Liviu Pancuval közösen magyar és román nyelven szólította színpadra a fellépőket.

Hatvan évvel ezelőtt a népzene és néptánc szolgálatában kezdte el működését az egykori népi együttes, amely a magyar folklór mellett a román, a szász és a cigány népi kultúra terjesztését, népszerűsítését is vállalta – hangzott el. „Fantasztikus hetünk volt, közel háromezer ember volt kíváncsi ránk, ami azt jelenti, hogy szeretik a Maros Művészegyüttest, hiszen sikerül olyan műsorokat színpadra állítanunk, amelyek elnyerik a közönség tetszését” – mondta Barabási Csaba Attila igazgató, aki a színpadra lépve arra kérte a teremben levőket, hogy egy perc néma csenddel adózzanak azon táncosok, zenészek, koreográfusok, művészeti vezetők emlékének, akik már nincsenek akik már nincsenek az élők körében.

maros_muveszegyuttes-1988_b

Barabási azt mondta, a 60 esztendő alatt „megszületett és felnőtt” az együttes, amely olyanná vált, amilyennek az alapító tagjai megálmodták. Az Állami Székely Népi Együttes megalakulásakor zenekarral, tánckarral és kórussal is rendelkezett. A vegyeskar 1970-ben kivált az együttesből és a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniához csatlakozott, ami érthető is, hiszen egy szimfonikus zenekar nem működhet kórus nélkül – idézte a történteket magyar és román nyelven Vasile Cazan, a filharmónia igazgatója, a kórus karvezetője, aki erre az alkalomra külön műsort állított össze és nyitotta meg az előadás-sorozatot. 

Az ünneplőket Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is köszöntötte, hangsúlyozva, hogy mindkét intézmény nagyban hozzájárult Maros megye és annak kulturájának a népszerűsítéséhez, hírnevének öregbítéséhez határokon innen és túl. „Büszkék vagyunk a multikulturalitásra, ami Maros megyét jellemzi, arra, hogy a Maros Művészegyüttes és a filharmónia sokat tett azért, hogy Románia kulturális térkpén előkelő helyet foglaljunk el” – fogalmazott a megyei tanácselnök.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »