FWS: a magyar kormánynak kell megoldást találnia

A magyar kormánynak kell választ találnia arra a helyzetre, hogy az alacsony részvételi arány miatt érvénytelen lett az európai uniós menekültkvótát elutasító népszavazás – jelentette ki hétfőn Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Pozsonyban.

“Az (el nem ért) népszavazási  küszöb világos válasz, sok ember nem ment el. Most a magyar kormány kezében van, hogy megfelelő megoldást és választ találjon” – fogalmazott a német külügyminiszter, aki Pozsonyban szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal  tárgyalt.

Mindkét miniszter azt emelte ki, hogy a menekültkérdésben “közös európai megoldásra van szükség.” A német külügyminiszter szerint ugyanakkor rámutatott: az egyes tagországoknak a megoldáskeresés során kölcsönösen meg kell hallgatniuk a másik véleményét.

“Nem fér kétség ahhoz, hogy a menekültprobléma nem egyetlen ország problémája, ezért azt csak közösen lehet megoldani” –  fogalmazott Steinmeiert. Hasonló véleményének adott hangot Miroslav Lajcák, szlovák külügyminiszter is, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Függetlenül a magyar kvótareferendum eredményétől, tudatosítani kell, hogy a migráció valóban az unió egészét érintő közös kihívás, s az arra adható helyes válaszok kereséséböl, mint ahogy a válság kezeléséből is, minden egyes tagországnak ki kell vennie a maga részét – fogalmazott az ENSZ főtitkári posztra pályázó szlovák miniszter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »