Fűzfákra épített meseház Gyergyóalfaluban

Fűzfákra épített meseház Gyergyóalfaluban

Ifjúsági regényt is ihlethetne az a kuckó, amelyet Gyergyóalfalu központjában, a Lukács-portán ácsoltak. Gyerekkorában ki ne álmodozott volna arról, hogy fákra épült házikóban töltse a vakációt, berendezze kedve szerint, és éjszakánként egyetlen elemlámpa világánál történeteket meséljen?

lukacshaz-5-_or_b

S ha ez a lurkókuckó nagymama udvarán van, még ideálisabb a nyári kikapcsolódáshoz. Kolozsváron él az ötletgazda, a tízéves Lukács Egon, aki tévéműsorban látott hasonlót, és rávette édesapját, Lukács Jánost, lapunk korábbi munkatársát, építtessenek egy lombházat.

A legideálisabb helynek a Békény-parti udvar, a nagyszülők portája bizonyult. A kivitelezőkért sem kellett messze menni, hiszen Gyergyószéken az ácsolásban nem ismernek lehetetlent, így akadt is helyi csoport, aki megépítette a kuckót. Lukács Mária, a nagymama elmesélte, a tíz fűzre épült ház ácsolásakor nagyon vigyáztak arra, hogy ne tegyenek kárt a fákban, ahogyan vastagszik a törzsük, tágítható a rögzítés, így nem sérül a „házalapként” szolgáló fűzes egyetlen fája sem. Lépcső és egy gyerekeknek készült hágcsó vezet a teraszos kuckóhoz. A közelben vízforrás is van, hiszen nem messze van a kút, és a tervek szerint sütögetőalkalmatosság is lesz a ház körül.

Közel két hónap alatt vált valóra Egon álma, de nem csupán ő lakja majd be, mert összesen 11 unokája van Lukács Máriának, a legnagyobb 14 éves, a legkisebb kettőt tölt karácsonykor. „Recseg-ropog éjszaka, hiszen élő fákon, több mint két méter magasan áll a kuckó, de megszokható a zaj. Buli is volt már, miután berendezkedtek. Amikor megérkeznek az unokák, kitűzik a zászlót. Magyar zászló már lengedezett, és tervezik, hogy következőkor a székely zászló is helyére kerül. Onnan lehet majd látni, hogy otthon a vár ura” – mesélte Lukács Mária.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »