Futótűzként terjed Franciaországban a burkini-tilalom

Futótűzként terjed Franciaországban a burkini-tilalom

Korzika szigetén is bevezették a burkini-tilalmat, miután több muszlim család összecsapott a helyi lakosokkal Sisco egyik strandján.

Betiltotta a muszlim fürdőruhaként elhíresült burkinit a francia régióban a korzikai Sisco polgármestere, miután heves vita, végül pedig verekedés alakult ki a strandon pihenő észak-afrikai muszlim családok és a turistákkal keveredő helyi tinédzserek között – írja a BBC. Az incidens során öt ember megsérült.

A szombati vita szemtanúk szerint akkor kezdődött, mikor néhány turista képeket lőtt a partról, és az ott ülő, Lupinóból érkező muszlim családokról, akiknek ez nem tetszett. De amikor egy helyi tinédzser is megpróbálta lefényképezni őket, elszabadultak az indulatok. Kövekkel és üvegekkel dobták meg a fiatalokat, de nemsokára érkezett az erősítés: 40 siscói lakos rohant a tengerpartra a “helyiek” védelmére. Egyiküket egy szigony pengéjével sebesítették meg.

A Le Figaro szerint a fürdőző muszlim társaságból néhány férfi fejszével támadt a fiatalokra, de arról nem írnak, hogy hogyan jutottak hozzá ezekhez a fegyverekhez. A helyiek ezután felgyújtották a muszlim családok autóit.

Az összetűzések vasárnap is folytatódtak: ekkor 200-500 korzikai próbált átvonulni egy lupinói lakótelepen, de a rendőrség az útjukat állta. “Ez a mi otthonunk, oda megyünk, ahova akarunk” – kiabálták a tüntetők, de hamar szétszéledtek.

A burkini betiltása az átvonulás és a strandi verekedés után történt, de nem lehet egy kalap alá venni a múlt heti cannes-i tilalommal: míg Cannes-ban és Villeneuve-Loubet-ban jobboldali republikánus vezetők irányítanak, a korzikai Sisco polgármestere, Ange-Pierre Vivoni közismert szocialista.

forrás: bbc.com / hirado.hu

The post Futótűzként terjed Franciaországban a burkini-tilalom appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »