Fülöp István: Ha a román válogatott hív, megyek

Fülöp István: Ha a román válogatott hív, megyek

Két német edző, a magyar válogatott kispadján ülő Bernd Storck és a románén trónoló Christoph Daum figyelméért dolgozik a román labdarúgó-bajnokság kettős állampolgárságú labdarúgója, aki jelenleg második a góllövőlistán, pedig nem is befejezőcsatár.

Hét góljával második helyen áll a román labdarúgó-bajnokság pontvadászatában a marosvásárhelyi születésű Fülöp István, aki a tabella negyedik pozíciójában tanyázó FC Botosani csapatában szerepel, és bár Christoph Daum újonnan kinevezett szövetségi kapitány hívhatná a román nemzeti csapatba, ő kijelentette: a magyar labdarúgó-válogatottba tarthat. A Digi Sport televízió érte el őt csütörtök reggel.

– Beférnék a román csapatba, mert kevés gólt szerez, a bő keretben mindenképp helyem lett volna szerintem – fogalmaz nem kis önbizalommal Fülöp, aki mégis magyarnak vallja magát, a magyar állampolgársági esküt a jövő héten fogja letenni. Hogy ő maga melyik ország nemzeti tizenegyében játszana? Ahová előbb hívják, és ezt a döntést megbeszélte családjával is, akik megértették.

Egy szempont: Bukarestben nem szeretik a magyar neveket

Abban az elméleti esetben, ha egyszerre hívná Storck és Daum, Fülöp most még nem tudna választani, de a benne kavargó érzéseket jól jelzi, hogy keleti szomszédunknál mindig „kisebbségi labdarúgóként” érezné magát.

– Bukarestben a magyar nevű játékosokat nem szerették soha. A klubomnál közben sosem kezdtek ki, nagyon szeretnek itt. Persze volt, hogy István Kovács játékvezetőre huhogtak, nekem nem akadt ilyen problémám – ábrázolta a helyzetet Fülöp.

A magyar válogatott támadóalakzatából a legtöbbre Dzsudzsák Balázst tartja, aki szerinte a csapat „feje”, de mellette nem lát akkora konkurenciát magára nézve, mint a román csapatban.

Nem center, mégis rugdossa a gólokat

Fülöp István a Botosaniban – ahol a hazai meccseken minimum 4000 drukker kint van – csatár mögötti vagy bal oldali középpályás pozícióban játszik, de szabadrúgásból is betalált már. Klubja szerinte nálunk az első öt között végezne, és bár még előrébb járónak tartja a román pontvadászatot, ez „idő kérdése”, és megfordul. Ha Magyarországra igazolna, legszívesebben a szerinte a 2017-ben is bajnokságot nyerő Ferencvárosban szerepelne.

Magára a korábbi nyilatkozatra visszatérve, miszerint szívesen játszana akár a Storck-csapatban is, elmondta, jelentős visszhangja volt a román sajtóban, de csapattársai megnyugtatták: menjen, ahová hívják, nem kell ezen gondolkodni. Amit biztosan tudni, Christoph Daum másodedzője figyeli Fülöpöt, és ha eljön az idő, keresni fogják. Az MLSZ részéről senki nem kereste, ennek ellenére Fülöp István jelenleg annak ad nagyobb esélyt, hogy piros mezt húz majd, nem pedig sárgát.

Egy család, két válogatott

Ismert: a labdarúgás jelenlegi szabályai szerint amely labdarúgó már szerepelt egy nemzeti válogatottban hivatalos mérkőzésen, más válogatott szerelését már nem öltheti magára. Ezért van ekkora tétje az érdeklődéseknek a nemzeti labdarúgó-szövetségek részéről.

A Botosaninál szerepel István öccse, Levente is. Ha megvalósulna, hogy egyiküket a román, másikukat a magyar válogatottba hívják, már nem először állhat elő, hogy testvérek különböző nemzetek csapatát erősítik. Gondoljunk csak a Xhaka fivérekre, akik közül egyik a svájci, másik az albán válogatott erőssége, de ott vannak Boatengék is, akik mind a ghánai, mind a német labdarúgó-válogatottban képviseltetik a családot egy-egy legénnyel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »