Függőben a szegény gyerekek Maros megyei óvodájának sorsa

Függőben a szegény gyerekek Maros megyei óvodájának sorsa

Bizonytalan a sorsa annak az óvodai csoportnak, amelyet a Divers Egyesület működtet a Maros megyei Alsóbölkényben és Désfalván a hátrányos körülmények között élő, iskolakezdés előtt álló roma gyerekek számára.

alsobolkeny_ovoda__bKözös játék az alsóbölkényi óvodában

A Norvég Alap által támogatott projekt áprilisban véget ér, az óvodai csoportok pedig megszűnnek, amennyiben a megyei tanfelügyelőség nem gondoskodik a folyamatosságról. Koreck Mária, a Divers Egyesület elnöke elmondta, megfelelő tanteremmel rendelkeznek, óvodai pedagógust foglalkoztatnak, és már csak az van hátra, hogy beillesszék a rendszerbe a jól működő projektet.

Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes munkatársunknak elmondta, a beiskolázási terveket mindig egy évvel korábban állítják össze, és az egyesületnek, illetve az érintett önkormányzatoknak kell gondoskodniuk arról, hogy az óvodai csoport bekerüljön a rendszerbe. Koreck Mária elmondta, a roma gyerekek zöme különböző okok matt kimaradt az óvodai rendszerből, és valószínűleg az iskolát sem kezdik meg, ezért volt szükség külön roma óvodai csoportok indítására. Tavaly decemberben indultak ezek a csoportok, jelenleg Alsóbölkényben 20, Désfalván 22 kisgyerek jár óvodába.

„Ahhoz, hogy gyerekeiket óvodába írassák és napi rendszerességgel elkísérjék, az érintett családokat motiválni kell” – magyarázta lapcsaládunknak a Divers elnöke. Például minden család megkapja a 10 lej értékű szociális jegyet, a gyerekek ruha- és lábbeliadományban részesülnek minden negyedévben, az évszaknak megfelelően, a hátrányos helyzetű óvodásoknak jár a szociális támogatás is. Mindezekért azonban a gyerekeknek naponta, rendszeresen óvodába kell járniuk, az igazolatlan hiányzás elfogadhatatlan. Az anyukák, nagymamák számára is tartanak foglalkozásokat délutánonként, például meseolvasás van, minden héten egy-egy meséskönyvvel gazdagodnak, akik eljárnak ezekre a tevékenységekre. Aki kevésbé tud olvasni, annak segítenek a gyakorlásban, akik pedig egyáltalán nem tudnak, mert maguk sem jártak iskolába, azokat megtanítják a betűvetésre. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »