Függetlenek támogatása felé hajlik az EMNP?

Egy-két héten belül dönt az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) arról, hogy milyen formában indul a decemberi romániai parlamenti választáson – nyilatkozta a Krónikának Szilágyi Zsolt elnök.

Az alakulat vezetőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy az EMNP országos elnökségének szerdai kolozsvári ülésén ez a téma is napirendre került. Szilágyi Zsolt lapunknak elmondta, eddig azért nem döntöttek a megmérettetésen való részvételről, mert „minden erejüket lekötötte” az október 2-ai magyarországi kvótanépszavazás. A pártelnök hozzátette, a választások ügyében az EMNP országos választmánya fog határozni néhány héten belül. (A választmány a néppárt két országos küldöttgyűlése közti időszakban a szervezet legfelső politikai döntéshozó testületeként működik).

„Minden lehetséges változatról tárgyalunk” – válaszolta Szilágyi Zsolt arra a kérdésünkre, hogy a korábban vázolt lehetőségek közül melyik irányába hajlik az alakulat. Az országos választmány legutóbbi, júliusi ülésén három lehetséges változatot vizsgáltak: saját jelöltlistát állítanak, független jelölteket támogatnak vagy koalícióban indulnak. Arra a felvetésünkre, hogy a három forgatókönyv közül a független jelöltek indítása tűnik a legvalószínűbbnek, a párt elnöke úgy nyilatkozott: nem kívánja kommentálni külső elemzők ezzel kapcsolatos esélylatolgatását.

Bár az RMDSZ elsősorban a szavazatmaximalizálás, az öt százalékos parlamenti küszöb átlépésének bebiztosítása érdekében újította meg együttműködési megállapodását a Magyar Polgári Párttal (MPP), a szövetség számára még így sem mellékes, hogy az EMNP indul-e, és ha igen, milyen formában az év végi parlamenti választáson. Úgy tudjuk, az RMDSZ vezetősége arra számít, hogy az EMNP független jelöltekkel vesz majd részt a megmérettetésen. A szövetség vezető politikusai szerint ez a formula adott esetben hátrányosabb lehet az RMDSZ szempontjából, mert adott helyen a független jelöltek több szavazatot vonhatnak el a szövetségtől, mint esetleg az EMNP megyei pártlistája.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »