Függetlenedne az államtól Orbán egykori tanácsadója

Függetlenedne az államtól Orbán egykori tanácsadója

Az államtól való függetlenedésről beszélt első tanévnyitóján a Budapesti Corvinus Egyetem új rektora. A miniszterelnök egykori tanácsadója, Lánczi András szerénységre intette a hallgatókat ünnepi beszédében. Az oktatási államtitkár sikeresnek tartja a felsőoktatás átalakítását, bár azt elismerte, a munkaerőpiacon jóval több diplomás fiatalra lenne szükség, mint ahányan végeznek.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén vette át az intézményvezetői láncot Lánczi András.

„Életemben először mondok évnyitó beszédet egy egyetem rektoraként. Önök elsőéves hallgatóink, először vesznek részt egyetemi megnyitó ünnepségen. Vagyis önök is, és én is egy kicsit izgulunk, remélem, önök nem izgulnak jobban, mint én. Az élet ugyanis tele van feszültséggel, konfliktussal, reménnyel, várakozással. Ma éppen a várakozásnak van a helye ebben a teremben” – kezdte beszédét a rektor.

Lánczi András a miniszterelnök egykori tanácsadója, kinevezéséig pedig a kormányközeli Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke volt. A tanévnyitón mégis arról beszélt, példát szeretne mutatni arra, hogy miként lehet minél inkább függetlenedni az államtól, a hallgatókat pedig szerénységre intette.

Az oktatási államtitkár úgy látja, a kormány intézkedéseinek sikerességét mutatja a felsőoktatásban, hogy 5 százalékkal nőtt a felvételizők száma. 111 ezer fiatalból 74 ezren nyertek felvételt idén.

„2020-ra, ami nyilván már itt van a kapuban, 15-20 százalékkal több hallgatónak kellene végeznie ahhoz, hogy a piaci elvárásokat ki tudjuk elégíteni. Vagyis kedves hallgatók, igenis szükség van önökre, szükség van arra, hogy ne csak elkezdjék, hanem minél többen sikeresen be is fejezzék az egyetemi tanulmányaikat, hiszen a magas hozzáadott értékű hazai termelés magasan kvalifikált szakembereket kíván” – mondta Palkovics László.

Az államtitkár hozzátette: a felsőoktatás átalakítása nem áll meg, egyebek mellett tovább szeretnék növelni az egyetemi és főiskolai dolgozók bérét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »