Frederick Forsyth szerint kémkedett utána a BBC

Frederick Forsyth szerint kémkedett utána a BBC, és a brit közszolgálati médium emberei még a lakását is feltörték, amikor ő a szervezet tudósítójaként külföldön dolgozott.

A világhírű kémregényíró a The Times című lap szerdai jelentése szerint azt állítja, a BBC a nyomába küldte az egyik emberét, akinek az volt a feladata, hogy politikai nézetei után kutakodjon. Minderre azért volt szükség Forsyth szerint, mert az 1960-as évek második felében összekülönbözött főnökeivel a nigériai polgárháborúval kapcsolatos híreken. A szerzőnek 1967-ben a nigériai kormány és Biafra tartomány közötti harcok tudósítása volt az első igazán komoly újságírói megbízatása, noha előtte már a Reuters hírügynökségnél is dolgozott.

A BBC-nél azonban azzal vádolták, hogy a polgárháborúról szóló riportjai elfogultak a biafrai kisebbség irányában, és Forsyth szerint főnökei arra „gyanakodtak, hogy felforgató hajlamai” vannak. Emellett a lagosi vezetést fegyverekkel támogató brit kormánynak sem voltak ínyére az általa küldött tudósítások – állítja.

Az író úgy döntött, saját szakállára visszatér a polgárháborús országba, hogy saját szemszögéből írja meg az ott történteket. „Vettem egy jegyet Portugáliába, lefizettem egy fegyverkereskedőt, hogy juttasson be Biafrába. Amíg ott voltam, behatoltak a lakásomba. A szomszédoknak azt mondták, aggódtak miattam… az ajtó fel volt törve” – emlékezett vissza a jelenleg zajló edinburghi könyvfesztiválon.

A Nyomozó

Arra a kérdésre, hogy mégis ki tört be, a 77 éves író rávágta: a BBC. „Mesélték nekem, hogy van ott egy nagyon titokzatos fickó, a Nyomozó. Rettegtek, mert volt egy tudósítójuk, aki dezertált és ezzel nagy botrányt okozott. Nagyon-nagyon zavarba ejtő volt ez számukra, így volt egy emberük arra az esetre, ha utána kéne járni a munkatársak politikai nézeteinek.”

Frederick Forsyth – aki a közelmúltban felfedte, hogy újságíróként dolgozott a brit hírszerzésnek is – úgy véli, a BBC működése annak idején inkább a kormányszervekéhez, semmint a hírszerkesztőségekéhez hasonlított. A maga részéről jobban érezte magát kívülállóként, mert „a rendszer emberei mind rohadékok”, és nem akart közéjük tartozni.

A BBC az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy nem tud az író által mondottakról, mint ahogy az állítólagos Nyomozóról sem.

Frederick Forsyth, akinek könyvei világszerte 70 millió példányban keltek el, Edinburghban újfent megerősítette, hogy nem ír több könyvet. Legutóbbi regénye 2013-ban jelent meg, 2015-ben pedig kiadta memoárjait. Három évvel ezelőtti könyvének kutatómunkája során elutazott Szomália fővárosába, Mogadishuba, „ami, ugye, nem egy kellemes hely”, de a felesége megfenyegette, hogy ha még egyszer ilyen „hülye útra vállalkozik”, beadja a válókeresetet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »