Frankfurt lesz az új London?

Kevesebb uniós pénz, német túlsúly, gazdasági recesszió. Ez mind lehetséges, ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazás után.

Nem lehet tudni, milyen szerződést köt Nagy-Britannia az unióval, és azt sem, születik-e külön megállapodás a tagállamokkal, de az biztos, hogy alig néhány órával a kilépést pártoló tábor győzelme után a legtöbben ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Pogátsa Zoltán közgazdász a brexit legdurvább esetleges következményeivel kezdi: „A lehető legrosszabb forgatókönyv egyebek mellett védővámokkal, az uniós munkavállalók kitoloncolásával és egy még jobban megerősített határőrizettel riogat. Ráadásul Nagy-Britannia az EU egyik legnagyobb nettó befizetője, így kiesésével a Kohéziós Alapba kevesebb pénz áramlik, ezzel együtt pedig Magyarország is csekélyebb összegből gazdálkodhat. Ám ha a norvéghoz hasonló szerződés köttetik, akár létrejöhet egy szabadabban felhasználható brit alap, és az EU munkavállalói is maradhatnak.”

Németország helyzete erősödni fog

Róna Péter közgazdász szerint a legkedvezőbb szcenárió az volna, hogy az EU enged a szigorúan értelmezett, egyre erősebb centralizációból, és megoldja a migránskérdést. Ha ez nem következik be, akkor az euroszkeptikus hangok erőre kaphatnak, és más országok is a kilépés mellett dönthetnek. Legrosszabb esetben a britek távozásával Németország hegemóniára törhet a kontinensen. Még az is előfordulhat, hogy a németek diktálhatják az EU-s tagság feltételeit – jegyezte meg a szakértő.

Pogátsa úgy látja, Németország helyzetének megerősödéséhez vezethet az is, ha a City nem tudja érvényesíteni státusát az európai gazdasági térben. Egyelőre bizonytalan a helyzet, nem lehet tudni, hogy megmarad-e a brit bankok jogosítványa arra, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak az unión belül. A közgazdász hozzátette: ha nem, akkor megkezdődhet egy átrendeződés Frankfurt irányába.

Megremegtek a világ tőzsdéi a hírre

A brexit bejelentése jelentős hatással volt a világ tőzsdéire. Óriásit zuhant a font: harmincegy éves mélypontra. A forint is vesztett értékéből, a 321-es szint fölé gyengült az euróval szemben. Néhány órával később kissé mérséklődtek a veszteségek. Róna Péter úgy látja, hogy a jelenleg tapasztalható tőzsdei pánik csitulni fog. A közgazdász szerint a pánikból nem lesz pénzügyi válság. A Soros György által felvázolt totális káosz nem valószínű – oszlatta el a magyar származású milliárdos befektető feltételezését. Hozzátette: ugyanakkor a brit kilépéssel az egész világgazdaság növekedési kilátásai romlanak. Az is könnyen lehetséges, hogy a világgazdaság nagy része jelentős recesszió előtt áll – figyelmeztetett Róna.

Egy pénzváltó üzlet valutaárfolyamait jelző tábla Sydney-ben 2016. június 23-án, a brit EU-tagságról tartott népszavazás napján Fotó: Dan Himbrechts / MTI / EPA

Pogátsa Zoltán szerint leginkább akkor nyugodnának meg a piacok, ha olyan megállapodás születne, amely az EU-s tagsághoz hasonló. Ebben az esetben stabilizálódhat a helyzet, ám ezzel a döntéssel azokat a szavazókat haragítanák magukra a brit döntéshozók, akik Nigel Farage pártján állnak. A kilépéspárti Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) tábora a párt számára kedvezőtlen uniós tárgyalással tovább erősödhet. Hiszen a brexit mellett szavazók nem lennének megelégedve azzal, ha nem korlátoznák a munkavállalást – vélekedett a közgazdász.

Mi lesz a kint élő magyarokkal?

Róna Péter arra mutatott rá, hogy sem a norvég, sem a svájci modell nem jöhet szóba az unióval való megállapodás során, mivel mindkettő a munkaerő szabad áramlását támogatja. Ám ha a britek tartják magukat a brexithez és a sarokkövéhez, a munkaerőstophoz, akkor nem tudnak olyan szabadkereskedelmi szerződést kötni az EU-val, amely biztosíthatná a munkaerő szabad áramlását.

Pogátsa Zoltán még hozzátette, hogy a britek szuverén döntése, hogyan határoznak az ottani munkavállalók ügyében, akár korlátozhatják is a munkavállalásukat. Róna Péter úgy véli, az elkövetkező években átmeneti időszak várható, amely munkahelycsökkenéssel fog járni a britek körében. A magyarok munkavállalásával kapcsolatban kifejtette: nincs arról szó, hogy a britek bárkit kitoloncolnának. Biztosan lesznek néhányan, akik elveszítik állásukat, de ez nem lépi túl az átlagot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »