Francois Fillon lesz a francia jobboldal elnökjelöltje

Francois Fillon lesz a francia jobboldal elnökjelöltje

Francois Fillon lesz a francia jobboldal jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. A volt miniszterelnökre az előválasztás vasárnapi második fordulójában résztvevő francia állampolgárok 66,6 százaléka adta a voksát.

fillon_bFrancois Fillon

A szavazatok több mint kilencven százalékos feldolgozottsága alapján Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő 33,3 százalékkal végzett a második helyen. Az előválasztáson több mint 4 millióan vettek részt. Az érdeklődés jól mutatja a francia jobboldali elnökjelölt-állító választás tétjét. A kormányzásban meggyengült és népszerűtlenné vált baloldal széttagozódása miatt jó eséllyel a jobboldali jelölt mérkőzhet meg az elnöki címért jövő májusban, mégpedig minden bizonnyal a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel, s jelenleg valamennyi felmérés konzervatív győzelmet jelez előre.
Az első gyorsfelmérések szerint Francois Fillon az első és a második fordulóban is legyőzné Marine Le Pent.

A megválasztott jobboldali elnökjelölt üdvözölte vasárnap este, hogy a francia jobboldal, „minden előre megírt forgatókönyvet meghazudtolva”, őt választotta meg államfőjelöltnek. „Franciaország az igazságot akarja és tetteket vár. Nem viseli el többé a lemaradását. A baloldal ötévi kormányzása szánalmas volt” – mondta a radikális gazdasági programot ígérő Francois Fillon. „Mindenkire szükségem lesz, és ma este elsősorban Nicolas Sarkozyre gondolok” – tette hozzá a volt kormányfő, aki riválisáról, Alain Juppéról is “nagy tisztelettel” beszélt, államférfinak nevezve őt. Nem sokkal később Fillon és Juppé egy kézfogás erejéig együtt is megjelent a pártválasztásért felelős hatóság irodájában.

Nicolas Sarkozy volt államfő, aki az első fordulóban a harmadik helyen végzett, a Twitteren elsőként gratulált Fillonnak, és a teljes jobboldaltól a győztes támogatását kérte a 2017-es elnökválasztáson. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »