Franciaország elismerte, katonái vannak Líbiában

Líbia szuverenitásának megsértésével vádolta meg a tripoli nemzeti egységkormány Franciaországot, miután Párizs bejelentette, hogy három katonája vesztette életét „veszélyes felderítő műveletek” közben az észak-afrikai országban.

Francois Hollande francia államfő szerdán közölte, hogy baleset következtében lezuhant egy helikopter, amelyen több francia hírszerző utazott. Azonban egy iszlamista csoport azt állította, hogy az ő fegyveresei lőtték le a helikoptert Bengázitól délre vasárnap.

Ez volt az első alkalom, hogy Franciaország hivatalosan elismerte: különleges erői a terepen is jelen vannak az észak-afrikai országban. Párizs eddig csak azt hozta nyilvánosságra, hogy katonai felderítő repülőgépei pásztázzák Líbiát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet hadállásainak feltérképezése érdekében.

Két, neve elhallgatását kérve nyilatkozó líbiai katonai tisztségviselő szerint francia harci repülőgépek a helikopter lelövésére válaszul kedden és szerdán csapásokat hajtottak végre Bengázi térségében iszlamista milíciák ellen, megölve legalább 16 harcost és megsemmisítve fegyvereiket is. Az illetékesek közlése szerint a légicsapások arra kényszerítették milíciákat, hogy a Bengázitól nyugatra lévő Azsdabíja felé vonuljanak vissza.

Legalább kérték volna

Tripoli szerda este tiltakozott a francia katonai misszió ellen, amelyhez nem adta beleegyezését. Ennek ellenére Líbia továbbra is szívesen fogadja a baráti nemzetek katonai egységeit az Iszlám Állam elleni harcban – jelezte Párizstól magyarázatot követelő közleményében a tripoli kormány. „A támogatásnak azonban a kormány kérésére vagy beleegyezésével kell történnie”, mert Líbia szuverenitása „nem alku tárgya” – tette hozzá.

Szerda este több száz felháborodott líbiai tüntetett a francia katonai jelenlét ellen Tripoliban és Miszrátában.

A többi között Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok különleges egységei is jelen vannak az észak-afrikai ország keleti és nyugati részén. A franciák a Halifa Haftar líbiai parancsnokhoz hű erőkkel működnek együtt az ország keleti felében. Haftar elutasítja az ENSZ és a nagyhatalmak támogatását élvező tripoli kormányt.

Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta zavaros a líbiai belpolitikai helyzet. A káoszt kihasználva az IÁ és más szélsőséges csoportok megvetették lábukat az észak-afrikai országban, miközben a nemzetközi támogatást élvező tripoli kormány igyekszik visszaszerezni az ellenőrzést Líbia fölött.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »