Frakcióülés balatonfüredi luxusban

Frakcióülés balatonfüredi luxusban

A Fidesz kedvenc Balaton-parti üdülőhelyén, a Hotel Füredben kezdődött meg tegnap este a párt évadnyitó frakcióülése. A szálloda felújításához a tulajdonos másfél milliárd forintos állami támogatást kapott. Orbán Viktor megnyitóbeszédében a 2018-ig szóló teendőket vázolta fel, a frakcióülés fő témája a migráció és az októberi kvótareferendum.

Luxus és elegancia, Balatonfüred szívében – ezzel hirdeti magát a Fidesz kedvenc Balaton-parti üdülőhelye, a Hotel Füred. Évadnyitó frakcióüléséhez ugyanis a párt az idén tavasszal átadott, több mint hatmilliárd forintért felújított szállodát választotta.

A szocialista realista stílusjegyeket magán viselő, egykori szakszervezeti oktatási központot 2013-ban vette meg egy helyi vállalkozó, Czigle János. A férfi családi vállalkozása, a Czigle-Flamingó Hotel Kft. ismert a füredi vendéglátósok között: a füredi Hotel Flamingo tulajdonos-építőjeként és működtetőjeként indult a cég pályafutása, és úgy tűnik, politikai fronton is megállja a helyét. Legalábbis erre utal, hogy a következő nagy beruházáshoz, a Hotel Füred felújításához másfél milliárd forintos állami támogatást kapott, a nagylelkű segítséget Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárként személyesen jelentette be 2014-ben. Az Index akkor megírta, a szálloda felújítására már korábban, 2012-ig is mintegy 450 millió forintot fordítottak az Új Széchenyi-tervből. A tetemes közpénzt elnyelő szállodafelújításra mindenesetre látványosan büszke a kormány. Az építkezés 2014-es kezdetét az MTI hírben dokumentálta, akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, Oláh Gábor és Balatonfüred fideszes polgármestere, Bóka István mondott beszédet. A közel két évig tartó kivitelezést pedig Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, valamint Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára zárta le idén áprilisban.

Az építkezés közben jutott azért dicséret a szállodát építő Czigle családnak is: 2014-ben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hónap beruházója címmel tüntette ki vállalkozásukat.

A cég tipikus családi vállalkozásból nőtte ki magát, teljes egészében hazai, családi tulajdonban van – szóltak akkor a nemzetgazdasági miniszter dicsérő szavai. A társaság pedig azóta is gyarapodik. A Hotel Füred és Hotel Flamingo közötti telket sem hagyták parlagon, ott apartmanház épül, amelyet a Czi-Ta Group Kft., Czigle János fiainak a vállalkozása húzott fel. A balatoni örökpanorámás luxuslakásokról idén már cikkezett a sajtó, miután a Népszabadság megírta: a saját homokos stranddal, 450 négyzetméteres wellnesskomplexummal, pihenőligettel bővített Széchenyi utcai apartmanházban Polt Péter legfőbb ügyész is boldog ingatlantulajdonossá vált. A hetvenmillió forint értékűre becsült lakás azonban Polt vagyonnyilatkozatában nem jelent meg.

A Fidesz–KDNP évadnyitó frakcióülése tegnap kora este Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdődött meg, a tanácskozás fő témája pedig a migráció, a közelgő kvótareferendum és a családpolitika. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője még a tanácskozás előtt úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök beszédében felvázolja a 2018-ig tartó parlamenti ciklus hátralévő részében szükséges teendőket. Ma délelőtt a migrációról és a kvótareferendumról tárgyal a képviselőcsoport. Meghallgatják Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Simicskó István honvédelmi minisztert azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Magyarország tesz a migránsok származási országaiban uralkodó válsághelyzetek megoldása érdekében. Pintér Sándor belügyminiszter a határhelyzetről ad tájékoztatást, és felszólal Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, valamint Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő is. Ezután a tervek szerint családpolitikai kérdéseket vitatnak meg a kormánypárti képviselők, előadást tart Varga Mihály nemzetgazdasági, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Balog Zoltán, a humántárca vezetője. A frakcióülés holnapi zárónapján a Fidesz szakpolitikai kabinetjei és a kormánypárt elnöksége ülnek össze.

Kósa Lajos egyébként arra a felvetésre, hogy a kvótareferendum kampánya esetleg a 2018-as parlamenti választás főpróbája lenne a Fideszben, annyit válaszolt: a népszavazásnak semmi köze a parlamenti választáshoz.

Jobbik: fókuszban az egészségügy és a korrupció.A Jobbik által kezdeményezett „valódi nemzeti konzultáció” uralta az ellenzéki párt kihelyezett frakcióülésének első napját tegnap Dunakilitin – tudta meg lapunk. Vona Gábor pártelnök a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az oktatási részről Dúró Dóra, az egészségügyről Lukács László György, míg a korrupcióról Szilágyi György tartott előadást, ezt vitatták meg. A pártelnök ma délelőtt tartja majd meg ilyenkor szokásos vitaindító beszédét, ahol a következő fél évre tervezett elképzeléseit vázolja fel, de szó lesz természetesen a migrációról is. Szintén még ma Volner János, a Jobbik frakciójának új vezetője is beszámol majd a képviselőcsoport feladatairól. Pénteken is folytatódik az ülés, akkor elsősorban a béremelésekkel kapcsolatos javaslataikról lesz szó. A Jobbik ma egyébként bemutatja új szóvivőit is. (K. M.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »