Fotográfiai kincsek a Pajtában

Fotográfiai kincsek a Pajtában

A zömmel analóg technikával készült fotókból álló kiállítás hiánypótló a kortárs fotográfiai életben: átfogó képet ad hatvan alkotó munkáinak bemutatásával az előző ötven év hazai fotográfia – fototechnikai, stiláris és formanyelvi – hagyományairól. A jubileumi kiállítás a Kópiák címet kapta

Amikor a salföldi fotóművészeti galéria, a Pajta története elkezdődött, a Káli-medence nem volt még annyira felkapott, mint mostanában. Épp csak elkezdődött a művészek idetelepülése – először csak hétvégi parasztházakkal, aztán sok művész számára végleges odaköltözéssel. Ilyen Salföldre szakadt művész lett Török László fotóművész is.

Példáját sokan követték. Salföld „művészfalu” lett, a Balaton-felvidék művészeti életének egyik központja, ahol sok kiállítás és workshop után tavaly először művészeti aukciót is szerveztek a falunapon. Az itteni képzőművészeti élet középpontjában továbbra is a Pajta Galéria áll, amely idén huszonötödik születésnapját ünnepli.

A galériát 1991-ben saját parasztháza pajtájában nyitotta meg Török László, miután a nyolcvanas évek végén bezárt a Váci utcai Fotográfiai Galéria, amely Török Lászlóék alkotócsoportja, a kísérletező, fiatal művészeket összefogó Első Alkotócsoport számára fontos központ volt. Török László Keresztes Lajos fotóművésszel közösen kezdte el szervezni a fotóművészeti életet Salföldön.

Idővel bővült a csoporthoz kötődő művészek névsora: hatvan fölött jár azoknak a fotográfusoknak a száma, akik az alkotócsoporthoz és a Pajta Galériához kötődtek az elmúlt huszonöt évben. Az ő munkáikból válogattak a mostani kiállításra. Sok más mellett olyan fotóművészek tartoznak a Pajta köréhez, mint Balla András, Fejér Ernő, Kovács Melinda, Szilágyi Lenke, Tóth György, Jokesz Antal, Szerencsés János. Ide kötődött az időközben elhunyt Farkas Antal Jama és Kerekes Gábor is.

A Pajta Galéria vezetője most is Török László. Ő és Herendi Péter fotóművész közösen válogatták a jubileumi kiállítás anyagát a galéria kortárs fotógyűjteményéből. Nagyrészt a magyar fotográfia kísérletező, neoavantgárd törekvései jellemzik az alkotói csoportot, de ez nem jelenti azt, hogy dokumentumképek ne jelennének meg a tárlaton. „John Szarkowski fotótörténész szerint kétféle fotográfus van: az „ablakosok” (a dokumentarista fotográfusok, a fotóriporterek, természetfotósok) és a „tükrösök”, akik saját világukat próbálják a fotográfián belül megteremteni. De a fotográfiai műfajok között egyiknek sem lehet prioritása, és van is átjárás a két irányzat között. Benkő Imre például kiváló dokumentarista, és Szilágyi Lenke is képes volt nagyon érzékeny megközelítésre a dokumentarista műfajon belül” – mondja Török László.

A kiállítás szeptember 15-ig látható – a salföldi Faluház adott neki helyet, a Pajta Galériában el sem fért volna egy ilyen nagyszabású kiállítás. A tárlat nem csak az elmúlt huszonöt év termését, hanem az alkotócsoporthoz kötődő művészek korábbi munkáit is felvonultatja, lényegében fél évszázadot fog át.

Ezen kívül több kamarakiállítás is látható lesz a nyáron: a salföldi Kultúrházban Mészáros László, a Pajta Galériában pedig a hetvenedik születésnapját ünneplő Balla András fotóiból nyílik tárlat. A kiállítás anyagából album is készül augusztus végére a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

Kincsem Park, 2011 Fotó: Benkő Imre

Bonyhád, 1985 Fotó: Szilágyi Lenke

Családi album, 2014 Fotó: Cseri László

Tisztelet Josef Albersnek, 1989 Fotó: Farkas Antal Jama

Rádió, 1999 Fotó: Hegedűs 2 László

Cím nélkül, 2015 Fotó: Greskovits András

Enteriőr, 1990 Fotó: Gábos Kálmán

Hulladék, 2010 Fotó: Keresztes Lajos

Nexus-sorozat, Szépség, 2015 Fotó: Mészáros László

Halott vagy alszik, 2013 Fotó: Kerekes Gábor

Apám, 2000 Fotó: Mészáros László

Végső kép, 1982 Fotó: Jokesz Antal

Tér-kép No. 7., 1986 Fotó: Fejér Ernő

Részeg üvegek, 2001 Fotó: Gábor Enikő

Korreláció No. 3. (részlet a triptichonból), 1979 Fotó: Szerencsés János

Akt No. 2., 1991 Fotó: Török László


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »